Bulgária és Ausztria továbbra is támogatja a Déli Áramlat építését

Roszen Plevneliev bolgár és Heinz Fischer osztrák államfő egyaránt síkraszállt az orosz közreműködéssel tervezett Déli Áramlat gázvezeték építésének folytatása mellett csütörtöki szófiai tárgyalásukon.
Inforádió, 2014. október 30. csütörtök, 20:21

"Nagyon aktívan támogatjuk a Déli Áramlat tervét, mint a gázszállítási útvonalak diverzifikációjának lehetőségét Délkelet- és Közép-Európa számára. Tájékoztattam Fischer elnököt, hogy Bulgáriában politikai konszenzus van a Déli Áramlat építésének kérdésében" - jelentette ki a tárgyalást követő közös sajtóértekezleten a bolgár elnök.

"Sajnos jelenleg a gázvezeték ügyét az Európai Bizottság követelésére befagyasztották, de remélem, hogy az új összetételű bizottsággal folytatandó korrekt párbeszéd során döntés születik a munka folytatásáról, és a bizottság zöld jelzést ad a projektnek" - tette hozzá.

"A Déli Áramlat építésére vonatkozóan azonos a véleményünk. A tervben részt vesznek EU- és NATO-tagállamok, a gázvezeték területükön halad keresztül, és azt várjuk, hogy ésszerű megoldást találnak" - mondta Fischer. "Az Északi Áramlat gázvezeték már működik, és ha meg akarjuk teremteni a diverzifikációt, meg kell építenünk a Déli Áramlatot" - hangsúlyozta. Emlékeztetett, hogy az OMV osztrák konszernnek aláírt megállapodása van a Déli Áramlat használatáról.

Plevneliev elmondta, hogy Bulgária aktív párbeszédet folytat az Európai Bizottsággal a probléma megoldása érdekében. A gázvezetéket az európai irányelvekkel összhangban, az európai szabályoknak megfelelően, azok alapján, nem pedig azok ellenében fogják megépíteni - szögezte le. Egyben felhívást intézett az orosz félhez, tegye intenzívebbé tárgyalásait az Európai Bizottsággal, és a Gazprom orosz gázipari nagyvállalat is üljön le tárgyalni az új összetételű bizottsággal, mert csak ők képesek megoldani a problémát.

Az osztrák elnök kétnapos látogatást kezdett csütörtökön Szófiában. Programján szerepel egy-egy találkozó Georgi Bliznaski ügyvivő bolgár miniszterelnökkel, Cecka Cacseva parlamenti elnökkel, emellett részt vesz egy bolgár-osztrák üzleti fórumon is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Cefre, 2014.10.30 21:39

es akkor MOST visithatnak az EU bohocai, Merkellel az elen.

Ki is zarhatjak Ausztriat, Magyarorszagot, Bulgariat, Szlovakiat az EU-bol. Anglia, Franciaorszag es Dania onkent es dalolva fog kilepni, a legutobbi EP-valasztasok eredmenye alapjan.

Persze ettol meg mukodhet tovabb, csak valami uj nevet kellesz talalni. Peldaul: Merkel es bohoctarsai heti elmebeteg performansza.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html