Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IGA, a Burgas-Alexandroupolis olajvezeték építéséről és hasznosításáról kötött bolgár-orosz-görög kormányközi megállapodás felmondását javasolja a szófiai parlamentnek a bolgár kormány, miután végrehajtását nem tartja lehetségesnek a 2007-ben kötött szerződés feltételeinek alapján. Erről - mint a Balkans.com emlékeztetett - a kormány először még 2011 decemberének elején döntött, ekkor javasolta, hogy a felek közös megegyezéssel mondjanak le a tervről, bejelentve: ha ez nem történik meg, egy év leteltével egyoldalúan hozza meg döntését. Ez a folyamatot indította meg most javaslatának a parlament elé terjesztésével.

Igor Demin, a Transznyefty orosz vállalatóriás szóvivője törvényellenesnek minősítette Szófia döntését. A Balkánon átvezető csővezetékről szóló szerződés értelmében a konzorciumból csak a projekt fejlesztési szakaszának befejezése után lehet kilépni, ami még nem történt meg, de ez a lépés a bécsi konvenció szellemével is ellentétes.

Mint az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség felidézte, a transzbalkán csővezeték építéséért és hasznosításáért felelős konzorciumban az orosz részesedés 51 százalék, míg Bulgáriáé és Görögországé 24,5-24,5 százalék. A 300 kilométeres vezeték célja a túlterhelt Boszporuszon áthaladó, a világpiacra tartó orosz és kazah nyersolaj-szállítmányok mennyiségének csökkentése volna.