Bulgária kiáll a Déli Áramlat mellett

Bulgária harcolni fog az Európai Unióban a Déli Áramlat megépítéséért, s ha ezt Brüsszel megakadályozza, kártérítést fog követelni.
Napi.hu, 2014. április 18. péntek, 13:41
Fotó: Reuters

Bulgária kész harcolni a Déli Áramlat gázvezeték projekt megvalósításáért - nyilatkozta Dragomir Sztojnev gazdasági és energiaügyi miniszter. Mint mondta, elfogadják az Európai Bizottság döntését, de "keresni fognak egy pénzügyi mechanizmust azon országok számára, amelyeket negatívan érintene" egy kedvezőtlen határozat.

A miniszter hangot adott aggályának, hogy leállítanák a Déli Áramlat építését, ha az európai parlamenti választásokat az Európai Néppárt nyeri meg, márpedig ez országának sokmilliós veszteséget okozna befektetésekben, új munkahelyek ezreiben és energiabiztonságban. A Focus hírügynökség jelentése szerint stratégiai jelentőségűnek minősítette a számítások szerint 5000 új munkahelyet teremtő projektet, amely az idei gazdasági növekedés meghatározó eleme.

A South Stream-Bulgaria vállalat bejelentette, hogy folyik a munka a gázvezeték bulgáriai szakaszának építésén. Az Európai Parlament a tervek szerint csütörtökön hoz határozatot a projektről a dnevnik.bg szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK