A részben a Duna alatt haladó, összesen 25 kilométer hosszú vezeték mindkét irányba képes továbbítani földgázt és lehetővé teszi Bulgária számára, hogy Európából is importálhasson energiahordozót.

A bolgár-román interkonnektor annak a bolgár-román-magyar-osztrák gázfolyosónak egyik nélkülözhetetlen eleme, amelynek - 179 millió eurós értékű - uniós támogatási szerződését szeptember elején írtak alá Budapesten.

A 24 millió euróba kerülő interkonnektor építése még 2012-ben kezdődött, de a munka elhúzódott a Duna medre alá helyezett vezetékszakasz megépítésénél felmerült technikai gondok miatt. A vezeték évi 1,5 milliárd köbméter földgázt képes továbbítani Bulgáriából Romániába, ellenkező irányba pedig évi 500 millió köbmétert.

Bulgária évi gázszükséglete mintegy 3 milliárd köbméter, ennek 95 százaléka az orosz Gazpromtól érkezik egyetlen vezetéken. Az ország, hogy csökkentse egyoldalú függőségét az orosz gázszállításoktól, tavaly decemberben megállapodott Görögországgal egy csaknem 180 kilométer hosszú vezeték építéséről, amivel összekapcsolják gázvezeték-hálózataikat.

A Bulgária és Görögország által 2018-ra kialakítandó, úgynevezett vertikális gázfolyosó közel 220 millió euróba kerül, ehhez az összeghez az EU 45 millió euróval járul hozzá. Szófia gázvezetéket épít Szerbia felé is, amely várhatóan 2018-ban készül el.