A német jegybank szokásos havi jelentésében azzal számol, hogy idén javul a fogyasztói és befektetői hangulat, nőnek az új megrendelések, és folytatódik a foglalkoztatottak számának a növekedése - írja az Magyar Távirati Iroda (MTI).

A negyedik negyedévben 0,4 százalékkal bővült a német gazdaság, nagyobb ütemben a harmadik negyedévi 0,2 százaléknál.

A német szövetségi pénzügyminisztérium január végi prognózisa szerint idén 1,4 százalékkal nő a német gazdaság a tavalyi 1,9 százalékos bővülés után. A GDP várható növekedési üteme részben naptárhatás miatt mérsékeltebb, ugyanis idén kevesebb munkanap lesz, mint tavaly.

A Bundesbank ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a német nagyvárosokban a lakóingatlanok túl gyorsan drágulnak. Ez főleg Berlint, Frankfurtot és Münchent érinti és az egyik fő kiváltó ok, hogy bár a németek tradicionálisan inkább bérelt lakásokban élnek, a nulla közeli kamatszint mellett sokan lakóingatlan vásárlásba fogtak, hogy értékállóbá tegyék megtakarításaikat. Ehhez hozzájárul még, hogy sokat költöznek vidékről a nagyvárosokba, ahol egyre nő a lakások iránti kereslet.

A városi lakóingatlanok ára 8 százalékkal emelkedett tavaly, miközben 2010 és 2015 között átlagosan 6,75 százalék volt a növekedés - írta az MTI.