A túlzsúfolttá vált a kaliforniai börtönökben annyira tarthatatlan állapotok uralkodnak, hogy a rabok alkotmányos jogai sérülnek - állapították meg a szövetségi bírák, akik egyúttal elrendelték 43 ezer bentlakó két éven belüli szabadon bocsátását is. A döntés indoklása szerint a 84 ezer rab befogadására alkalmas, de a jelenleg 158 ezer elítéltnek otthont adó intézményrendszer újratermeli a bűnözést - írta a Los Angeles Times.

A döntés alapjául két rab keresete szolgált, akik panaszt tettek amiatt, hogy a 33 állami intézményben elégtelen az egészségügyi ellátás illetve nem megfelelő a mentális betegségek kezelése sem.

A fogva tartottak idő előtti szabadon bocsátása már akkor felmerült, amikor Arnold Schwarzenegger kormányzó az állam több mint 26 milliárd dolláros költségvetési hiányának lefaragása érdekében jelentős forrásokat vont meg a börtönöktől. Ekkor azonban még csak arról esett szó, hogy a beteg bentlakókat, illetve a kisebb büntetést kapott elítélteket idő előtt bocsátják szabadon, mintegy 37 ezer helyet szabadítva fel ezzel.

A mostani verdikt azonban ennél nagyobb tömegeket érint, így várható, hogy "nehézsúlyúak" is bekerülnek a szórásba, ami komoly feszültségeket teremthet a költségvetési megszorítások miatt gyakran közvilágítás nélkül maradó kaliforniai városokban.

A túlzsufoltság egyik fontos oka az államban 1994-ben bevezetett, nevét a baseballból kölcsönző "harmadik ütés" törvény. Ennek értelmében ugyanis a súlyosabb váddal két alkalommal jogerősen elítélt egyének visszaesése esetén a harmadik alkalommal már a bűntény jellegétől függetlenül 25 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják az elkövetőket.