Ön Habsburg és nemes? Akkor fizessen!

Ausztriában a mai napig tilos a nemesi címek használata. Habsburg Károly honlapján mégis a "von" előtaggal együtt szerepel a neve. Bár Ausztria 2002-ben bevezette az eurót, húszezer koronát kellene fizetnie a törvény szerint - számolt be az Azonnali.hu.
Domokos László, 2019. március 16. szombat, 08:45
Fotó: Pixabay

A Habsburg Monarchia romjain létrejött Ausztria (először még: Német-Ausztria) 1919-ben törvényben tiltotta meg a nemesi előtagok és címek használatát. A törvény a mai napig érvényben van.

Habsburg Károlyt az egyik bécsi közigazgatási hivatal most meg is büntette hetven euróra, mert az utolsó magyar király és osztrák császár unokája a honlapján Karl von Habsburgként nevezi magát - írta a portál. Média- és kulturális vállalkozásait és tevékenységét Habsburg Károly a nemesi "von" előtagot tartalmazó "kvh" rövidítés alatt foglalja össze. (Habsburg többségi tulajdonos egy holland rádióban, az ukrán Kraina FM-ben, résztulajdonos két bulgáriai napilapban.)

A bécsi harmadik kerületi  közigazgatási hivatal az 1919-es törvényre hivatkozva rendelte el a büntetést. Csakhogy a hivatkozott törvény még koronában adja meg a büntetési tételt: húszezer koronát vagy legfeljebb féléves szabadságvesztést rendel:

Egy 1948-as rendelkezés ugyan négyezer osztrák schillingre számolta át a koronában megadott eredeti összeget - de kérdéses, hogy lehet-e ezt az összeget ma euróban megadni. A bécs-országúti magisztrátus szerint igen: négyezer schilling olyan 260 euró szerintük. De mivel Habsburg Károly nem visszaeső, ezért a hivatal végül csak hetven euróra büntette volna meg.

A bécsi Közigazgatási Bíróság szerdán mégis felfüggesztette a kiszabott büntetést, mondván: mivel a büntetési tétel a mai napig koronában van megadva, azt nem vetheti ki a magisztrátus euróban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ha-ha-ha, 2019.03.16 12:11

akkor vesse ki svéd vagy cseh koronában. egyébként nem értem, hogy miért nem lehet euróra váltani az összeget, lásd meg is tették.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.03.16 10:06

Az eljárás-baszakodás meg került vagy 5000 euróba, gratulálok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html