Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Habsburg Monarchia romjain létrejött Ausztria (először még: Német-Ausztria) 1919-ben törvényben tiltotta meg a nemesi előtagok és címek használatát. A törvény a mai napig érvényben van.

Habsburg Károlyt az egyik bécsi közigazgatási hivatal most meg is büntette hetven euróra, mert az utolsó magyar király és osztrák császár unokája a honlapján Karl von Habsburgként nevezi magát - írta a portál. Média- és kulturális vállalkozásait és tevékenységét Habsburg Károly a nemesi "von" előtagot tartalmazó "kvh" rövidítés alatt foglalja össze. (Habsburg többségi tulajdonos egy holland rádióban, az ukrán Kraina FM-ben, résztulajdonos két bulgáriai napilapban.)

A bécsi harmadik kerületi  közigazgatási hivatal az 1919-es törvényre hivatkozva rendelte el a büntetést. Csakhogy a hivatkozott törvény még koronában adja meg a büntetési tételt: húszezer koronát vagy legfeljebb féléves szabadságvesztést rendel:

Egy 1948-as rendelkezés ugyan négyezer osztrák schillingre számolta át a koronában megadott eredeti összeget - de kérdéses, hogy lehet-e ezt az összeget ma euróban megadni. A bécs-országúti magisztrátus szerint igen: négyezer schilling olyan 260 euró szerintük. De mivel Habsburg Károly nem visszaeső, ezért a hivatal végül csak hetven euróra büntette volna meg.

A bécsi Közigazgatási Bíróság szerdán mégis felfüggesztette a kiszabott büntetést, mondván: mivel a büntetési tétel a mai napig koronában van megadva, azt nem vetheti ki a magisztrátus euróban.