Újabb hat hónappal meghosszabbította az Európai Unió az Oroszország ellen Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt gazdasági szankcióit - közölte pénteken a tagállami kormányokat tömörítő miniszteri tanács sajtószolgálata. A büntetőintézkedések hatályát 2017. január 31-ig tolta ki az Európai Unió Tanácsa, mivel Moszkva még mindig nem hajtotta végre maradéktalanul az Oroszország, Ukrajna, illetve az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok között létrejött minszki megállapodásba foglaltakat.

Az uniós tagállamok legutóbb tavaly decemberben döntöttek arról, hogy július végéig meghosszabbítják az Ukrajna elleni orosz agressziós cselekmények miatt életbe léptetett gazdasági korlátozásokat.

A német és az osztrák külügyminiszter azon véleményének adott hangot nemrégiben, hogy az Európai Unió szankciós politikája felülvizsgálatra szorul, és a jövőben fokozatosan fel kellene oldani a büntetőintézkedéseket, amennyiben előrelépés történik a minszki megállapodások végrehajtását illetően, az EU azonban továbbra is a megállapodások maradéktalan végrehajtásához köti a szankciók felülvizsgálatát.

Az orosz külügyminisztérium a döntéssel kapcsolatban közölte: a lépés "Brüsszel rövidlátó politikájának folytatása". A közlemény szerint "abszurd dolog" összefüggésbe hozni Oroszországot a kelet-ukrajnai harcok leállításával, illetve a békefolyamat sikertelenségével, mivel Oroszország nem részese a konfliktusnak.

Az EU 2014 júliusában döntött az ukrajnai konfliktussal összefüggésben arról, hogy szankciókat vezet be Oroszország ellen. Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt, egyébként kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba.