A globális bankközi pénzpiac meghatározó fontosságú kamatlábát (Libor) érintően nemrég kipattant botrány nyomán az Európai Bizottság szerdán javaslatot tett arra, hogy az Európai Unió büntetőjogi eszközökkel lépjen fel "a meghatározó jelentőségű, viszonyítási alapként használt kamatlábak bármilyen tényleges manipulációja vagy az arra irányuló kísérlet" ellen.

A javaslat szerint az EU-ban úgy kell módosítani a bennfentes kereskedelemről és a piaci manipulációról szóló jogszabályterveket, hogy azok egyértelműen tiltsák a Liborhoz és az irányadó 3 hónapos euróövezeti bankközi eurókamathoz (Euribor) hasonló referencia-kamatlábak manipulálását, és bűncselekménnyé minősítsék az ilyen jellegű tevékenységet.

Az Európai Bizottság e témáról kiadott közleménye emlékeztetett arra, hogy ezek a csalárd beavatkozások súlyos következményekkel járhatnak a piac stabilitására nézve, és jelenős veszteségeket okozhatnak a fogyasztók és a befektetők számára, illetve megzavarhatják a reálgazdaság működését is.

Viviane Reding igazságügyi biztos a témával kapcsolatban úgy nyilatkozott, "a bankközi hitelezés kamatlábainak manipulálásával kapcsolatos legutóbbi botrányok nyomán nagyot zuhant az állampolgárok bizalma. A bankok tevékenységével összefüggő bűncselekmények megfékezéséhez uniós intézkedésekre van szükség, a büntetőjog pedig komoly visszatartó erővel bírhat e tekintetben."

Michel Barnier, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos azt hangsúlyozta: "A Libor kamatláb manipulálásával kapcsolatban folyó nemzetközi vizsgálatok a bankok botrányos magatartásának újabb példájára világítottak rá. Gondoskodni akartam arról, hogy a piaci visszaélésre vonatkozó jogalkotási javaslataink teljes mértékben tiltsák meg az ilyen gaztetteket."

A bizottsági javaslat minden tagállam részére elő kívánja írni, hogy nemzeti jogszabályaiban rendelkezzen a referenciaértékek manipulálásának büntetőjogi szankcióiról. A szankciók fajtáira és szintjeire vonatkozó szabályozási minimumokat ugyanakkor egyelőre nem tartalmaz.

A Libor közvetlenül befolyásolhatja a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók közötti pénzügyi tranzakciók értékét és számtalan ügylet árfolyamát. A nemrégiben kipattant botrány középpontjában a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoportja, a londoni székhelyű Barclays áll, amely abba a gyanúba keveredett, hogy kereskedői a 2008-2009-es nemzetközi pénzügyi válság előtt és alatt manipulálni próbálták a Libort.