Újra divatba jött a krumplievés

Az édesburgonya térnyerése miatti két évtizedes volumencsökkenés után ismét több krumplit esznek a britek. A batátafogyasztás 2015-ben volt a csúcson, amikor a teljes burgonyapiac 40 százalékát uralta az importtermék - írja a blog.syngenta.hu nyomán az Agrárszektor.
Domokos László, 2019. március 22. péntek, 16:20
Fotó: Pixabay

A Kantar Worldpanel 2018-as adatai alapján mennyiségben már csak 5 százalékos a friss batáta piaci részesedése Nagy-Britanniában, miután tavaly 5 százalékponttal esett a forgalma. Ez óriási zuhanás a három évvel ezelőtti 40 százalékos piaci részesedéshez mérten.

Ezzel párhuzamosan 3 százalékkal bővült a friss burgonya mennyiségének értékesítése - számolt be a portál.

Tavaly 74 millió fontot költöttek a britek a batátaimportra. A fogyasztói szokások ugyanis megváltoztak: bár a fogyasztók 62 százaléka az édesburgonyát egészségesnek tartja, a krumpli sokoldalúbban készíthető el, és később éhezik meg tőle az ember.

Egy elemző azt is hozzátette, hogy a krumpli alacsonyabb ára is közrejátszott a burgonyaértékesítés újbóli növekedésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK