BUX

Bush: megérte elindítani az iraki háborút

George W. Bush amerikai elnök szerint "a legteljesebb mértékben megérte" Irak ellen háborút indítani, még ha nem is voltak tömegpusztító fegyverek az országban.

NAPI Online, 2005. január 13. csütörtök, 08:00

Az elnök az ABC televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Szaddám Huszein veszélyes volt és a világ biztonságosabb lett azzal, hogy már nincs hatalmon - írja az mti.hu.
A Fehér Ház tegnap hivatalosan elismerte, hogy beszüntették a tényleges kutatást Irakban a tömegpusztító fegyverek után, az erre kijelölt másfélezer fős csoport semmit sem talált. Az amerikai fegyverzetellenőrök vezetője, Charles Duelfer szerint Szaddám Huszein rezsimjének nem volt "kidolgozott stratégiája vagy írásba foglalt terve a tömegpusztító fegyverek gyártásának újraindítására".
Mindez nagy újdonságot nem jelent, hiszen Duelfer lemondott elődje, David Kay már egy évvel ezelőtt bejelentette, hogy a bagdadi rezsimnek nem voltak tiltott fegyverei a 2003. márciusi invázió előtt. Kay becslése szerint több, mint egymilliárd dollárt emésztett fel a tömegpusztító fegyverek utáni hiábavaló kutatás Irakban.
Bush Irak invázióját annak idején e fegyverek fenyegető veszélyével indokolta. Most, hogy kiderült, nem voltak tömegpusztító fegyverei Iraknak az amerikai elnök közölte: "meg kell találnunk, miben hibázott a hírszerzés az információk gyűjtésében."