Bűzössé vált a magyar név, gyalázatos, szégyenletes - hazánk a világsajtóban

Nem spóroltak a jelzőkkel a világlapok a menekültek és a magyar rendőrség szerdai összecsapásáról tudósító cikkeikben. A Deutsche Welle a gyalázatos jelzőt használja, a Guardian cikkírója szerint Orbán Viktor kormánya szégyent hozott Magyarországra. A baseballsapkás horvát rendőrök viszont a BBC tudósításában példásan viselkednek.
Napi.hu, 2015. szeptember 17. csütörtök, 12:27
Fotó: Napi.hu

A BBC Ban Ki-moon nyilatkozatát idézi tudósítása elején - az ENSZ főtitkárát sokkolta, hogy a magyar rendőrség könnygázzal és vízágyukkal próbálta eltávolítani a magyar határtól a menekülteket -, de idézi a magyar kormányszóvivőt is, aki elmondta, hogy 20 rendőr megsérült az összecsapásban, és azt állította, hogy a menekültek gyerekeket használtak emberi pajzsként akciójuk során.

A brit sajtóorgánum helyszínen lévő tudósítója ezután beszámolt azoknak a menekülteknek az útjáról, akik elindultak a magyar drótkerítés mentén Horvátország felé. Amikor odaértek először megijedtek a rendőrségi járművektől, ám a baseballsapkás horvát közegek angolul nyugtatgatták őket, hogy nem kell félniük. Az ENSZ és a Vöröskereszt képviselői szintén a helyszínen voltak.

Horvátország frontországgá vált

Ezután buszokra ültették az érkezőket, hogy Zágrábba vigyék őket, ahol némi pihenő és regisztráció várt rájuk. A sok menekült miatt később vonatra váltottak. Egyelőre nincs jele annak, hogy szigorítanák a határőrizetet - korábban a horvát kormányfő azt mondta: amíg nincs közös európai megoldás a bevándorlási válságra, addig megerősítik az ország határainak védelmét. A horvát sajtó szerint a héten 5000 menekült érkezett az országba.

A Wall Street Journal szintén ír arról is, hogy a magyar határzár miatt Horvátország vált Európa új frontországává. A helyzetet bonyolítják a délszláv háborúból visszamaradt aknák, amelyekre önkéntesek és segélyszervezetek munkatársai figyelmeztetik az érkezőket. Számos közösségi oldal ugyanezt teszi angolul, arabul és számos egyéb közel- és közép-keleti nyelven, térképeket is mellékelve. Horvátországban 51 ezer akna maradhatott, főként erdős területeken - derül ki a Horvát Akna-akcióközpont adataiból.

Magyar-román árnyékbokszolás

Az Economist, a világ legolvasottabb gazdasági lapja a magyar-román határra tervezett kerítés példáján mutatja be Európa menekültügyi problémáját. A lap szerkesztői szerint nem valószínű, hogy ez a kerítés elkészül, mert a menekültek Magyarországról láthatóan Horvátország felé vették az irányt. Eközben várhatóan Bulgáriából sem jutnak el Romániába, hiszen az előbbi ország maga is kerítést épít déli határán.

Ezért a magyar-román kerítés inkább kreált politikai csata, mint reális javaslat. Tükröt állít az EU bénázása előtt. A közös fellépés hiánya arra ösztönöz egyes nemzeti vezetőket, hogy politikai tőkét kovácsoljanak Brüsszel és egymás szapulásából.

Mind a magyar, mind a román miniszterelnök profitált a várhatóan soha el nem készülő kerítés körüli árnyékbokszolásukból. Eközben a Balkán útjain keringő menekültek egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, és az EU képtelen megállapodásra jutni arról, hogyan kezelje a helyzetüket.

Bűzlik ez az ország

A Guardian egy 1956-os magyar menekült cikkét közli a menekültválsággal kapcsolatban. Az írás címe: Orbán Viktor kormánya szégyent hozott Magyarországra. A szerző leírja, hogy annak idején, amikor illegálisan átlépték a magyar-osztrák határt, felkészülten vártak rájuk. Rövid időn belül eljutotta Angliába, ahol hasonló fogadtatásban részesültek.

Ezután áttekinti az elmúlt hetek eseményeit, a budapesti kormány megnyilatkozásait és beszól második hazája kormányának is. Szerinte szégyen, hogy Nagy-Britannia, amelynek afganisztáni és iraki szerepvállalása hozzájárult az európai bevándorlási hullámhoz, keveset tesz a menekültek érdekében. Még nagyobb szégyen azonban, hogy a magyar hatóságok nem egyszerűen félrekezelik a válságot, hanem politikai haszonszerzésre használják fel azt.

És mindez a világsajtó helyszínen lévő tévéstábjainak köszönhetően az egész világ szeme előtt játszódik le. Szerencsére az önkéntesek, akik segítik a menekülteket bizonyítják, hogy nem a Magyarországon élő emberekben van a hiba. Hiába végeznek azonban jó munkát, a kormány viselkedése miatt a magyar név bűzössé vált mostanra.

Gyerekek a csetepatéban

A világ minden táján elítélték a rendőrség és a menekültek összecsapását, miután gyerekek is belekeveredtek a csetepatéba - tudósít a Deutsche Welle, amely gyalázatosnak tartja az esetet. A BBC-hez hasonlóan ez a site is kiemeli az ENSZ-főtitkár megjegyzéseit. A szerb és a horvát kormány nyilatkozatainak ismertetését követik David Miliband, a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság vezetőjének elítélő szavai.

Ezek szerint az európai jellem sötét oldalát láthattuk szerdán a magyar-szerb határon. Bárki, akibe szorult a moralitás szikrája elszörnyed attól, ami Európa egyes részein történik.

Philip Hammond brit külügyminiszter óvatosabban fogalmazott: tévesnek és rövidlátónak minősítette a magyar kormány viselkedését. Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarország elesett embereket félemlít meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mirko, 2015.09.22 14:52

@kornicska:
"Pont az az Amerikai szar nemzet nyilatkozik,"
Tényleg szar nemzet? Onnét kuruttyol a kuruc is, oda igyekszik a jobbos csőcselék is meg a mexikóiak is. Tényleg szar ország lehet.

Ide meg nem igyekszik senki, még szegény nyomorult menekültek sem. Innét el mindenki, még a magyar ifjúság is.
Csak Orbán hazudja az elfoglalást meg a lerohanást. Azzal törődne inkább miért húz el innen a nemzet színe virága, ifjúsága, jövője! Az ő lánya is elhúz, mint a többi!
Tehát Amerika szar ország, Magyarország menyország.Lehet mellet döngetni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kornicska, 2015.09.22 14:40

Pont az az Amerikai szar nemzet nyilatkozik, akik ő maguk is kerítést húztak a mexikoi határra és amit épp meghosszabítottak egész kaliforniáig.
És pont azok a szar alakok akiknek úgyszintén köszönhető ez az egész menekült válság és ahelyett hogy maguk is befogadnának meg segítenének kezelni a dolgokat inkább kritizálnak. A CNN meg BBC meg ensz stb jobb ha kussol és tesz valami értelmeset segítőkészt a provokálás kritizálás helyett mert ők sem épp emberek hanem rühes kutyák akik ugatnak másokat míg ülnek a babérjaikon.
Németország és franciaország és ausztria is kezdi átérezni hogy milyen brutálisan viselkednek a menekültek. A szemetelés rombolás gyujtogatás érzelmi zsarolás követelőzés stb.
Persze anglia elzárkozik pedig neki is szerepe van pedig oda kellene küldeni hozzájuk vagy fél milla bevándorlot had szokják.
Mellesleg milyen menekült az aki nem képes viselkedni tör zuz és éhségsztrájkol hogy adj havi 2000 EURO-t mert adj és kész mert mi menekültek vagyunk és ne szóljá be bla bla bla.
Ez mind gazdasági menekült akik élősködni jönnek. És ha nem kapnak sztrájkolnak törnek zuznak. Ezt küldeném az ilyen brutál elmebeteg bevándorlokat azoknak a mutogatos jampecoknak mind hogy verjék szét őket azok akiket annyira sajnálnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Paraszt, 2015.09.18 20:05

TEDD LE A SZEMÜVEGET MIRKO ÉS HALACSKA!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2015.09.18 18:06

@bethel: Téged meg mi lelt?

A 'vágod' kifejezés a focihuligánok használják? :)
Lehet, én nem járok meccsre már jó pár éve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bethel, 2015.09.18 17:25

@MLB2014: "Vágod? :D"
Maga foci huligán?
Ott menő ez a stílus!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html