Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke csütörtökön a Napi.hu konferenciáján szólalt fel. Amellett, hogy üzent a hitelminősítőknek, Olli Rehn pénzügyi biztosnak és hazai közgazdászoknak, az euró-dollár árfolyamáról is beszélt. Úgy fogalmazott, hogy Mario Draghi minden egyes alkalommal azt mondja a jegybankároknak Bázelben, hogy ha az euró nem erős a dollárral szemben (itt az 1,1-es szintet említette), akkor a dél-európai gazdaságok versenyképesek a globális piacon, de az 1,30-as szintnél már nem. Az 1,60-as euró-dollár árfolyam pedig csak Németország számára kezelhető - mondta Matolcsy Draghit idézve.

Erre reagálva az ECB szóvivője hangsúlyozta, hogy Mario Draghi nem tett ilyen nyilatkozatot az euróval kapcsolatban - számol be a Wall Street Journal.

A lap emlékeztet arra, hogy a világ jegybankárai rendszeresen találkoznak Bázelben, hogy megvitassák az aktuális gazdasági ügyeket.

Matolcsy György azt is mondta, hogy az ECB-nak van egy tanulmánya, amely alátámasztja Draghi árfolyammal kapcsolatos álláspontját. A magyar jegybankelnök egyébként dicsérte Mario Draghi monetáris politikáját és azt is mondta, hogy az új német kormány reményt ad a gazdaságpolitikai váltásra.