BUX
38971

Cáfolják az orosz atomhitel "kreatív" felhasználását

A Nemzetgazdasági Minisztérium cáfolja, hogy a Paks 2 építéséhez nyújtott orosz hitel egy részéből vásárolna tulajdonrészt a szlovák villamosművekben a Mol és az MVM. A pakkra továbbra is pályázik a magyar páros.

Napi.hu, 2015. március 26. csütörtök, 09:09

Az elmúlt időszak kusza fejleményei ellenére továbbra is meg akarja vásárolni a főleg atom- és vízerőműveket üzemeltető Szlovák Villamos Műveket a magyar Mol és MVM párosa - írja a Népszabadság. A pozsonyi kormány halogatja a döntést az eladásról, mert azt akarja, hogy a jelenlegi többségi tulajdonos, az olasz Enel fejezze be a mohi atomerőmű bővítését, mielőtt eladja részvényeit. Elemzők szerint ugyanakkor Robert Fico kormányfő hezitálása mögött valójában az áll, hogy szívesen elhalasztaná a döntést a jövő évi választások utánra.

Az üzlet körüli bonyodalmak miatt a szlovák cég vételárára adott becslések csökkentek az elmúlt időszakban, de így is eurómilliárdokról beszélnek a szakértők. Kérdés, hogy a magyar vevőknek honnan lenne erre pénze. A Mol veszteségei ellenére továbbra is ezermilliárdos tartalékokkal rendelkezik, az MVM folyamatosan állami támogatásokra szorul - összességében azt állítják, hogy lenne pénzük az ügyletre.

A Népszabadság forrásai szerint valójában a magyar kormány adná a forrást, ám több mint valószínű, hogy az állam is csak hitelből tudná fedezni a több száz milliárd forintos kiadást. Egyes szlovák és brüsszeli megfigyelők kezdettől úgy tekintenek az magyar ajánlattevőkre, hogy csupán az oroszok trójai falovaként lépnek fel, akik a mohi erőmű befejezése érdekében akarják megszerezni a szlovák villamosműveket.

Ezért terjedhetett el az a hír, hogy a Paks 2 építésére biztosított hitelből csípnék le a szlovák vállalat vételárát. Így az orosz pénz a mohi létesítményen keresztül visszakerülne Oroszországba. A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban határozottan cáfolja ezt a spekulációt, mondván: ehhez teljesen át kellene írni a paksi szerződést. Erre sem a magyar, sem az orosz orosz fél részéről nem mutatkozik törekvés.