Cáfolnak a britek - Mit mondott Cameron Merkelnek?

Brit kormányforrások nem hivatalosan ugyan, de gyakorlatilag cáfolták a német Spiegel hírmagazin azon értesülését, hogy David Cameron brit miniszterelnök Nagy-Britannia EU-tagságának "fenntarthatatlanná" válását jósolta volna arra az esetre, ha Jean-Claude Junckert, az Európai Néppárt csúcsjelöltjét választanák az Európai Bizottság elnökévé.
Inforádió, MTI, 2014. június 1. vasárnap, 14:27
Fotó: MTI/AP

A német hetilap forrásai szerint a konzervatív párti brit miniszterelnök a keddi EU-csúcson azt mondta Angela Merkel német kancellárnak, hogy Juncker megválasztása "olyan mértékben destabilizálná" a brit kormányt, hogy előre kellene hozni a brit EU-tagság sorsáról már korábban megígért népszavazást. Cameron állítólag hozzátette azt is, hogy "az 1980-as évekből itt maradt" emberekkel nem lehet megoldani a következő öt év problémáit.

A BBC azonban vasárnap név nélkül idézett egy magas rangú brit kormányilletékest, aki kijelentette: a Spiegel által írtak "nem emlékeztetnek" az EU-találkozón elhangzottakra, és a brit miniszterelnök "egyébként sem mondana ilyesmit".

David Cameron tavaly jelentette be, hogy ha a Konzervatív Párt kormányon marad a 2015 májusában esedékes parlamenti választásokon, Nagy-Britanniában 2017-ig népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét az Európai Bizottsággal. A brit választók ennek eredménye alapján döntenének arról, hogy az unión belül vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

A London által tervezett tárgyalások egyik központi eleme az Európai Unión belüli munkaerőmozgás jelentős szigorításának igénye.

Az azonban eddig sem volt titok, hogy a brit kormány nem tartja alkalmas jelöltnek az Európai Bizottság élére a Londonban túlzottan "föderalistának" tekintett Junckert. A Financial Times minap közölt értesülése szerint Cameron nemrégiben, kabinettagjai körében "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte a luxemburgi politikus jelölését a bizottság elnöki tisztségére, és telefonos kampánnyal próbálja több uniós társállam vezetőjét rávenni Juncker megválasztásának megakadályozására.

Londoni stratégiai elemzők legutóbbi értékelése szerint e jelentős ellenállás miatt valószínűtlen, hogy Juncker elnyerheti az Európai Bizottság elnöki tisztségét.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértőinek minapi tanulmánya szerint a lehetséges kiút a vitából az, hogy Juncker nem az Európai Bizottság, hanem Herman Van Rompuy utódjaként az Európai Tanács elnöke lesz.

Az Eurasia elemzői Junckernél valószínűbb jelöltnek tartják az Európai Bizottság elnöki posztjára Christine Lagarde-ot, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját, Enda Kenny ír kormányfőt, Pascal Lamy korábbi EU-biztost, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) volt vezetőjét, vagy Donald Tusk lengyel miniszterelnököt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi31, 2014.06.01 17:06

@jobbbajobbb: ..brittekkel nem mer packázni a háttérhatalom,mert ő is a része ...

Nem ismetlen onmagam mar mondtam mi a velemenyem a hatterhatalmasdi butasagrol..
De itt nem is errol van szo.. mernek vele packazni es szamos eljaras is volt London ellen az Europai Birosagon.. es a dolgok tobbseget vegig is tudtak nyomni a rendszeren.. Itt arrol van szo, hogy Nemetorszag tamogatast igert szoban korabban Angoloknak, hogy segit olyan statuszt kiharcolni Londonnak ami megfelelne az angol igenyeknek is.. de itt az angoloknak lekell fektetni hogy mi az, amit nem tudnanak ok lenyomni a sajat nepuk torkan.. es Juncker abba az iranyba mozdulna ami az angoloknak nem elfogadhato, amellett pedig a neve szorosan ossze fonodik azokkal az evekkel amikor a valsag kezelese nepeszerutlensegbe taszitotta az EU intezmenyrendszeret.. ha valoban ezt helyre akarjak hozni ahhoz olyan nev kell aki az angol valasztok elott kevesbe tamadhato.. de ugyanakkor valamifele tekintellyel is bir annak ellenere, hogy a britek nem tekintik megszallonak.. ha a nepszavazason sikert akar az EU elerni akkor hallgatnia kell az angol kormanyra amely nem akar kilepni az EU-bol sem pedig a munkaspart aki valoszinuleg meg is nyeri a valasztast.. az lesz a feladata, hogy az EU-t olyan helyzetbe hozza, hogy az Europaiak es fokent a Britek megbekeljenek vele.. a valsag kezeles az ami miatt a Britek az EU vezetoit diktatoroknak tartjat, ezt olyan nevvel nem lehet helyre hozni aki jelentos szerepet jatszott a valsagkezelesben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbbajobbb, 2014.06.01 16:42

..brittekkel nem mer packázni a háttérhatalom,mert ő is a része ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html