Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

David Cameron a BBC televízió vasárnapi magazinműsorában kijelentette:  nagy vívmánynak tartja, hogy a külföldi EU-munkavállalók nem a briteknek járó összeget kapják a jövőben, hanem annyit, amennyi jobban tükrözi a hazájukban honos megélhetési költségeket.

Arra a kérdésre, hogy megvalósítható lesz-e ennek kidolgozása a 27 többi EU-társállam mindegyikére, a brit kormányfő azt mondta: nincs szó bonyolult számítási képletekről, csak meg kell határozni az egyes EU-országok relatív megélhetési költségeit.

Illúzió az EU-n kívüli szuverenitás

Cameron elvetette a kilépést pártolók azon érvelését, hogy Nagy-Britannia csak az Európai Unión kívül nyerheti vissza teljes szuverenitását. A kilépéssel a "szuverenitás illúzióját" lehetne csak megteremteni, de az unión kívülről Nagy-Britannia elveszítené befolyását Európában - mondta.
Az EU-csúcson elért megállapodással Nagy-Britannia úgy tud az EU tagja maradni, hogy nem kell részt vennie a mind szorosabbra fonódó integráció folyamatában, nem kell feladnia a fontot, és nem kell csatlakoznia a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.

Cameron szerint a kilépést pártoló kampánycsoport érvelésének gyengesége az, hogy ha Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból, "az EU attól még itt lesz az ajtónk előtt", és például diszkriminációt alkalmazhat a brit üzleti szférával szemben, ami ellen a brit kormány az unión kívülről nem sokat tehetne.

Újabb referendumot tarthatnak a skótok

Megszólalt a vasárnapi BBC-műsorban Nicola Sturgeon skót miniszterelnök is, aki  szerint szinte biztosra vehető, hogy ha Skóciát "akarata ellenére kirángatják az EU-ból", akkor azok is úgy gondolhatják, hogy az EU-tagság biztosítéka a függetlenség, akik az előző népszavazáson az elszakadás ellen voksoltak.

Skóciában 2014 szeptemberében tartottak népszavazást a függetlenné válásról. A referendumon az elszakadást ellenző erők győztek 55,3 százalékos szavazataránnyal, és David Cameron a voksolás másnapján kijelentette, hogy a skót függetlenség kérdése "egy nemzedéknyi időre, sőt talán végérvényesen rendeződött".

Nicola Sturgeon azonban már korábban is többször utalást tett arra, hogy ha felmerülne a brit EU-tagság megszűnésének kockázata, akkor újból napirendre kerülhet a népszavazás a skót függetlenségről.