Cameron egyre meredekebbeket mond

Az EU szerződéseit is módosítani kell az EU-társállamokból érkezők nagy-britanniai bevándorlásának megfékezésére - mondta vasárnap a brit miniszterelnök.
MTI, 2015. január 4. vasárnap, 14:26
Fotó: Reuters

David Cameron a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette azt is, hogy a brit EU-tagságról általa megígért népszavazást a 2017 végében meghatározott határidőnél előbb is megtarthatják. A kormány szigorítási terveinek fő pontjai közül kiemelte, hogy nem kaphatnak munkanélküli segélyt azok, akik állásajánlat nélkül érkeznek más EU-tagállamokból, és ha hat hónapon belül nem találnak munkát, távozniuk kell Nagy-Britanniából.

Akik találnak munkát, azoknak is négy évig kell folyamatosan dolgozniuk, mielőtt jogosulttá válnának a brit szociális ellátórendszer teljes körű szolgáltatásaira, és a jelenlegi gyakorlattól eltérően nem vehetnek fel családi pótlékot olyan gyermekeik után, akik nem élnek velük folyamatosan Nagy-Britanniában - sorolta a konzervatív párti brit kormányfő. A bevándorlási szabályozás London által igényelt szigorításaihoz az EU-szerződéseket is módosítani kell, "mégpedig jelentős mértékben".

Arra a kérdésre, hogy - amint az nemrégiben a brit sajtóban elterjedt - a brit kormány valóban számszerű felső határ meghatározásával is korlátozni kívánná a bevándorlást, Cameron először kitérően csak annyit mondott: a bevándorlás csökkentését szeretné elérni, és meggyőződése, hogy a tervezett szigorítási intézkedésekkel ez biztosítható. A kvóták lehetőségére vonatkozó, megismételt kérdésre a brit miniszterelnök kijelentette: a kormány tervez ilyen kvótákat, de ezek az Európai Unión kívüli országokból érkező "gazdasági bevándorlókra" vonatkoznak majd.

Cameron kijelentette: a brit EU-tagság sorsáról kilátásba helyezett népszavazást 2017 végéig meg kell tartani, de ő annak örülne igazán, ha a referendumot ennél korábbi időpontra ki lehetne írni, abban az esetben, ha hamarabb lezárulnak az Európai Bizottsággal a brit-EU viszony átalakításáról London által igényelt tárgyalások.

A politikus két éve jelentette be, hogy ha a Konzervatív Párt kormányon marad az idén májusban esedékes parlamenti választások után, Nagy-Britanniában legkésőbb 2017-ben népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna, és a brit választók e tárgyalások eredménye alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

Arra a kérdésre, hogy ha e tárgyalások nem hozzák a London által várt eredményeket, akkor ő a népszavazás kampányában szorgalmazná-e Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, Cameron a vasárnapi BBC-műsorban csak annyit mondott, hogy ebben az esetben semmit nem zár ki. Angela Merkel német kancellár szerdán hivatalos látogatást tesz Londonban, és az előzetes várakozások szerint a tárgyalások legfőbb napirendi pontja a bevándorlás kérdése lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi31, 2015.01.04 18:55

Sok új elem nincs benne, még mindig 2017 re igéri annak végére, ha hatalomra kerül.. (ennek nem nagy az esélye) http://www.theguardian.com/politics/2015/jan/04/cameron-early-referendum-britain-eu-membership
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2015.01.04 18:37

@troll: a vendég munkásokkal van baja, ez a UKIP erősődésére adott válasza, hogy kifogja szelet a vitorlájából.. a UKIP nem britek elleni kirohanásait lovagolja meg, de nem akar az Eu-ból kilépni, ezért próbál ultimátumot adni.. Cameron pro-europainak bélyegzik mind a mai napig.. jelenleg a britek 53% benmaradásra voksolna kilépni akarok száma nem éri el 48% sem.. Cameron annyit ért el, nacionalizmussal (minden rossz ami nem brit) hogy egyre több brit lett Eu párti.. legutóbb Nigel Farage 2-3 ora késéssel ment el egy interjúra, azt mondta, a bevándorlók miatt késett, túl forgalmas volt az autó pálya.. nem csoda, hogy sok brit kezd hányingert kapni Cameron és Nigel pár harcától.. ez csak erről szól..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2015.01.04 18:33

Cameron elveszti a választásokat ez szinte teljesen biztos.. ezt most a baloldal viszi majd.. próbálj minimalizálni a veszteségeit, de aligha megy neki.. esélytelen, hogy kormányt alakítson.. ha baloldal nyer, népszavazás sem lesz..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.01.04 17:39

nem a vendégmunkásokkal van a baj,az egész európai szociális osztogatósdi rendszer egy kalap sz@r, emiatt csökken a kontinens versenyképessége.

az uniós munkavállalók éppenséggel javítják a helyzetet, mert fiatalok, dolgoznak , adót ,járulékot fizetnek, a juttatásokat ,egészségügyi ellátást, stb pedig sokkal kevésbé veszik igénybe, mint a helyiek.

az vendégmunkásokat csak a választók uszítására használják, politikai népszerűségi okokból kinevezik bűnbaknak,kihasználják azt, hogy az egyszerű emberek többsége igencsak bizalmatlan velük szemben és nagyon irigyel tőlük mindent.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.01.04 17:19

"Cameron egyre meredekebbeket mond"

Milyen igaza van neki!
Libsibolsik, megbukott a multikulti és vele ti is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html