Cameron ismét a magyarokról beszélt

Az Európai Unió alapítói sem számolhattak olyan mértékű "népvándorlással", amely az EU kelet-európai bővítése után nyugat felé megindult, ezért szükséges az unión belüli munkaerőmozgás szabályozásának átalakítása - mondta vasárnap a brit miniszterelnök.
MTI, 2014. január 5. vasárnap, 13:31
Fotó: Napi.hu

David Cameron a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában alig burkoltan az EU további bővítésének brit vétóját is kilátásba helyezte a London által igényelt szigorítások elmaradása esetére. A konzervatív párti kormányfő szerint az EU-n belüli szabad mozgásnak "vannak jó részei", számos külföldön élő és dolgozó brit állampolgár is élvezi ennek előnyeit, emellett Nagy-Britanniának is haszna származik a szakképzett külföldi munkaerőből.

Cameron szerint ugyanakkor két "félrecsúszott" eleme is van a korlátozás nélküli munkaerő-áramlásnak. Az egyik az, hogy sokan csak a szociális juttatásokért költöznek más EU-országokba, és ezt meg kell akadályozni, a másik a munkaerő-vándorlás puszta mérete. Miután Lengyelország, Magyarország és a többi közép- és kelet-európai ország csatlakozott az EU-hoz, 1,5 millióan érkeztek a térségből Nagy-Britanniába. "Ez masszív népvándorlás, és ezért a jelenleginél jobb szabályozásra van szükség" - fogalmazott Cameron a vasárnapi BBC-műsorban.

A brit kormányfő szerint ez "teljes mértékben elérhető", tekintettel arra, hogy új tagállamok felvételéhez egyhangú döntésre van szükség az EU-tagok részéről a bővítés feltételeiről. Cameron nem mondta ki a "vétó" szót, de kijelentette: az egyhangú döntés követelménye révén Nagy-Britanniának lehetősége lesz a jövőbeni EU-bővítési döntések során arra, hogy az új tagok felvétele fejében a jelenleginél "keményebb, robusztusabb" szabályozáshoz ragaszkodjék.

Lesz-3 75 ezres korlát?

A brit miniszterelnök a vasárnapi BBC-interjúban nem erősítette meg, de nem is cáfolta egyértelműen azokat a brit sajtóértesüléseket, amelyek szerint a Konzervatív Párt 75 ezerben szabná meg a külföldi EU-állampolgárok nagy-britanniai bevándorlásának éves kvótáját. Ez az elképzelés a brit kormánykoalíción belül is komoly nézeteltérésekhez vezetett; a kisebbik kormánypárt, a Liberális Demokraták vezető politikusai többször is nyilvánosan szembeszegültek e - hivatalosan egyelőre be sem jelentett - tervvel.

Vince Cable, az üzleti ügyek minisztere, aki Nick Clegg miniszterelnök-helyettes után a kormány második legmagasabb rangú liberális demokrata tagja, a minap - ugyancsak a BBC televíziónak nyilatkozva - törvénysértőnek és kivitelezhetetlennek nevezte az EU-állampolgárok betelepülésének számszerű korlátozását. London az EU-bevándorlás szigorításának brit tervei miatt az utóbbi hetekben komoly konfliktusba keveredett Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal is, akinek többszöri bíráló nyilatkozatait éles ellenkritikával fogadták brit politikusok.

A vasárnapi BBC-interjúban David Cameron megerősítette azt a hivatalosan már tavaly bejelentett tervet, amely szerint ha a Konzervatív Párt kormányon marad a 2015-ben esedékes parlamenti választások után, a brit választók 2017 végéig népszavazáson dönthetnek arról, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradjon-e. A kormányfő megerősítette ugyanakkor azt is, hogy addig a brit kormány újratárgyalja viszonyrendszerét az EU-val, és így a választóknak valójában azt kell majd eldönteniük, hogy a tárgyalások eredményeként kialakult új viszonyrendszer alapján is az unióban szeretnék-e látni hazájukat.

A vasárnap közölt legfrissebb felmérés szerint jelentős - és immár csaknem abszolút - többségben vannak azok, akik szerint Nagy-Britanniának ki kellene lépnie az EU-ból.

A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi lap megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a brit választók 50 százaléka a kilépésre szavazna, és csak 33 százalék voksolna a brit EU-tagság fenntartására. A lap hangsúlyozza, hogy a tavaly júniusban elvégzett hasonló felmérés a távozáspártiak minimális többségét jelezte: akkor 45:44 volt a kilépést és a maradást pártolók aránya.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.01.06 13:06

@Superyankee: Kulonben most is valakik. Mindig valakik voltak nem mint ti. Az faj neked?

Az, hogy ki mit gondol a királypártiakról a rangsorban a sokezredik problémám...
Az ipari forr.idejéről csak annyit írtam, hogy az a dicső időszak már nem jön vissza. Pontosan az idült vaskalaposságuk vezetett oda, hogy a termelési központok ott alakulhattak ki ahol.
Mindössze annyit mondtam, anélkül, hogy túlértékelném Andort, hogy a szerződéseket büntetlenül nem lehet felrúgni. Újratárgyalni kompromisszumok mentén azt viszont lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Superyankee, 2014.01.06 10:51

@na4: Igazad van. Van elet az EU utan. Ha egyszer bomlasnak indul ez a mesterseges takolmany akkor nincs megallas. A magyarok feje addig van a viz felett mig az letezik. Ha egyszer megszunik mehetnek a sohivatalba vagy tovaris Putyinhoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Superyankee, 2014.01.06 10:42

@Abbe: Vagyaidnak megfeleloen nagyon tulbecsulod "Andorkat" valamint az EU es a kulfoldi cegek "kartokozo" lehetosegeit. Na es a vamok (amik folyamatosan csokkenek) ma mar nem jelentik a fotenyezot. Ami szamit az az angol vilagnyelv (ha nem beszeled anyanyelved mellett akkor amazoni oserdolakosnak szamitsz), a nemzetkozi kereskedelmi osszekotetesek, gyors es hatekony uzletlebonyolitas (nem ugy mint Fuzesbolhason), repulotarsasagok vilaggocpontja (London) es mindenfele service (szolgaltatas) amit meg sorolhatnek. Ipari forradalom korszaka? El vagy maradva tobb mint 100 evvel. Ma Azsia olcson termel, megveheted. Ma szolgalatok korszakat eljuk. Kulonben most is valakik. Mindig valakik voltak nem mint ti. Az faj neked?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.01.06 10:10

@na4: " Andor meg nem fogja megmondani, hogy mit tehetnek meg a saját országukban, és mit nem..."

Azt nem is mondja meg, de az általuk is aláírt csatlakozási szerződés szerint komoly pénzeket visszatarthat. Anglia pl. az eu mezőgazdasági támogatásából egy statisztika szerint a legnagyobb részt szakítja.
Csak jól kell csinálni és a jóember belebukik a kijelentéseibe.
Ha nem tetszik az EU ki lehet lépni. Ennyi az egész. Aztán elköltöznek azon cégek akik azért telepedtek le uniós tagállamba, hogy termékeiket ne sújtsák mindenféle vámmal. Az ipari forradalom korszaka már nem tér vissza, álmodozni azt lehet, az ingyen van... Hozzá szoktak, hogy a gyarmatbirodalom idején voltak valakik, és azt hiszik ez idők végezetéig kitart. Valszeg tévednek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

htszht, 2014.01.06 09:16

Az előző hozzászólások a kuruc.infon szoktak megjelenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html