Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

David Cameron az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezlete után tartott sajtóértekezletén "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte a követelést, és az EU-ra célozva kijelentette, hogy "így nem lehet viselkedni". Ha valaki arra számít, hogy London befizeti ezt az összeget december 1-jéig, a Brüsszel által megállapított határidőig, "az valami egész másban fog részesülni (...) ez ugyanis nem fog megtörténni" - fogalmazott igen indulatos nyilatkozatában a brit kormányfő.

A London és Brüsszel közötti újabb konfrontáció előzményeként az EU-bizottság közölte a brit kormánnyal, hogy a tagországok bruttó nemzeti jövedelmének statisztikai elszámolásában eszközölt - főleg a "láthatatlan" gazdaság egyes elemeinek bevonását célzó - változtatások miatt 1,676 milliárd fontnak megfelelő egyszeri összeget kell befizetnie az EU-költségvetésbe, figyelembe véve azt is, hogy a brit gazdaság az elmúlt húsz évben átlagosan jobban teljesített a többi uniós gazdaságnál.

A Downing Street már Cameron pénteki brüsszeli elutasító nyilatkozata előtt hivatalosan közölte, hogy elfogadhatatlannak tartja az elmúlt évekre szóló visszamenőleges pótbefizetés követelését, főleg ilyen rövid határidővel.

Az Európai Bizottság a brit kormány szempontjából a lehető legrosszabb időpontban állt elő az éves brit EU-befizetés 20 százalékával egyenlő pótlólagos követeléssel. A kormányzó brit Konzervatív Párt ugyanis éppen a brüsszeli döntési hatáskörök szűkítésére törekszik, és különösen felerősödtek ezek a törekvések azóta, hogy az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) - amelynek politikai programja Nagy-Britannia kiléptetése az EU-ból - májusban megnyerte a brit európai parlamenti választásokat, nemrégiben, egy időközi választáson pedig megszerezte első képviselői mandátumát a brit parlament alsóházában.

Az Európai Unióval kapcsolatos konzervatív párti retorika ebben a környezetben egyre ellenségesebb, és a több mint másfél milliárd fontos pótlólagos befizetésre vonatkozó brüsszeli követelést hatalmas felhördülés fogadta tory körökben.

Pénteki sajtótájékoztatóján Cameron is kijelentette: teljesen elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió így bánjon az egyik legnagyobb nettó befizető országgal. "Nem fogjuk hirtelenjében előrántani a csekkfüzetünket, hogy kiállítsunk egy csekket 2 milliárd euróról (...) ez nem fog megtörténni" - fogalmazott a brit kormányfő.

A UKIP pénteki közleményében "szomjas vámpírnak" minősítette az Európai Uniót, és annak a véleményének adott hangot, hogy a brüsszeli követelés csak alátámasztja a brit EU-tagság feladása mellett szóló érveket.