A konzervatív párti brit miniszterelnök, aki az alsóházi képviselőket tájékoztatta a Brüsszelben történtekről, kijelentette: Nagy-Britannia is egyetért azzal, hogy szükség van az euróövezeti költségvetési fegyelem jelentős szigorítására a piaci bizalom visszaszerzése érdekében, a kérdés csak az, hogy ez miképp valósul meg.

A miniszterelnök-helyettes nem ért egyet a vétóval, távol maradt az ülésteremtől

London a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja, és a brit kormány mindössze annak biztosítását kérte, hogy "egyenes legyen a pálya" a szabályozást illetően az európai pénzügyi szolgáltatási szektor egészében - mondta Cameron, akinek parlamenti nyilatkozata alatt feltűnően hiányzott a képviselői ülésteremből Nick Clegg miniszterelnök-helyettes.
Clegg, aki az erőteljesen EU-párti Liberális Demokratákat képviseli a konzervatív-liberális brit kormánykoalícióban, nem titkolja, hogy nem ért egyet Cameron vétójával. A politikus már előző nap kijelentette a BBC-nek, hogy "mélységes csalódottsággal" fogadta az egyezmény uniós szintű elfogadását megakadályozó brit vétó hírét. Clegg tartózkodott ugyan a miniszterelnök személyes bírálatától, de közölte: "kirívóan elhibázottnak" tartja azoknak az EU-szkeptikus konzervatív képviselőknek a hozzáállását, akik "arra biztatták (Cameront), hogy tanúsítson bulldogmentalitást" a brüsszeli EU-csúcson.

A londoni alsóházban tartott hétfő esti beszámolójában Cameron azonban kijelentette: szerinte azok vannak "alapvető tévedésben", akik szerint a javasolt szerződésmódosítás kizárólag az euróövezet védelméről szólt volna, és így Nagy-Britanniának nem kellett volna beavatkoznia a módosítás elfogadásába, vagy ragaszkodnia az általa kért biztosítékokhoz. Egy euróövezeti szerződés létrehozása a már létező EU-szerződésen belül megfelelő biztosítékok nélkül számunkra is megváltoztatta volna az EU-t - mondta Cameron.

Nagy-Britannia az EU teljes jogú tagja akar maradni

Cameron szerint ez nem csupán újabb bürokráciát jelentett volna, és nem csak azt, hogy euróövezeti országokra vonatkozó szabályokat és hatásköröket építettek volna be közvetlenül az EU-szerződésbe, de azt is, hogy az EU egészének jellege megváltozik, az egységes piac egészét erősítő, kiegyensúlyozó elemek nélkül megerősítve az euróövezetet. "Nem akartuk, hogy ez a kiegyensúlyozatlanság beleszövődjön a szerződésbe megfelelő garanciák nélkül" - tette hozzá a brit kormányfő.

Cameron szerint csak a megfelelő biztosítékokkal ellátott szerződés, vagy a szerződés elmaradása között lehetett választani, és a kialakult helyzetben a szerződés elvetése volt a helyes válasz.

A miniszterelnök hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Nagy-Britannia továbbra is az EU teljes jogú tagja, és "az is akar maradni". Én azonban olyan EU-ban hiszek, amelyet nem egy blokk merevsége, hanem egy hálózat rugalmassága jellemez - fogalmazott a brit kormányfő.

Cameron szerint túlzott hatalmi jogköröket kap Brüsszel

Cameron szerint "aligha meglepő", hogy azok az országok, amelyeknek szerződéses kötelezettségük az euró meghonosítása, úgy döntöttek, hogy a jelenlegi valutauniós tagállamokkal együtt részt vesznek az euróövezetre vonatkozó jövőbeni egyezmények kidolgozásában. "Ezek az országok olyan szerződésről fognak tárgyalni, amely példátlan mértékű nemzetállami hatalmi jogköröket ruház át Brüsszelre ... egyesek költségvetéseit gyakorlatilag az EU-bizottság fogja ellenőrizni és átírni ... Nagy-Britanniában ez nem fog megtörténni" - mondta hétfői parlamenti beszámolójában a brit miniszterelnök.