Carney: nem a bevándorlók rontják a termelékenységet

A nagy-britanniai bérszínvonalat és a brit gazdaság termelékenységét nem a bevándorlók rontják - mondta csütörtökön Mark Carney, a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója.
MTI-Eco, 2015. május 14. csütörtök, 14:57
Fotó: Reuters

Mark Carney a BBC rádió politikai magazinműsorában kijelentette: az elmúlt két évben a korábbi időszak átlagánál 300 ezerrel több idősebb, 50-es, 60-as éveiben járó brit állampolgár maradt aktív szereplője a brit munkapiacnak. Emellett a brit munkavállalók által ledolgozott munkaórák száma is nőtt; ez átszámítva további 200-300 ezer munkavállaló munkapiaci jelenlétének felel meg, vagyis csak ez a két tényező több mint félmillió plusz aktív munkapiaci szereplőt jelent a korábbi évekhez viszonyítva. Az elmúlt két év alatt ugyanakkor a nettó bevándorlás ennek mindössze a tizedével, 50 ezerrel nőtt - hangsúlyozta.

A Bank of England kanadai vezetőjét - aki két éve áll a brit jegybank élén - azzal összefüggésben kérdezték, hogy a brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb éves összesítése szerint jelenleg több mint 4 millió külföldi, köztük 1,95 millió külföldi EU-állampolgár dolgozik Nagy-Britanniában, és az utóbbiak közül 942 ezren érkeztek az Európai Unióba 2004-ben felvett közép- és kelet-európai tagországokból.

A konzervatív brit sajtóban megjelent elemzések szerint ez a rendszerint alacsony bérekért dolgozó munkaerőtömeg a fő oka annak, hogy a brit vállalati szektor nem hajt végre olyan mértékű termelékenységjavító beruházást, mint más nyugati EU-gazdaságok vállalatai.

Carney a csütörtöki BBC-műsorban azonban kifejtette: az a jellemző folyamat, hogy a bevándorlók - bár érkezésük után valóban gyakran nem a képzettségüknek megfelelő, így alacsonyabb bérezésű munkát végeznek - idővel "elindulnak felfelé", és eljutnak arra a szintre, amely már megfelel szakképesítésüknek.

Arra a kérdésre, hogy akkor miért nem javul a brit gazdaság termelékenysége, a Bank of England kormányzója azt mondta, hogy ez még a pénzügyi válság és az abból eredő recesszió, elsősorban a recessziós évek alatt felhalmozódott kapacitásfelesleg öröksége. A brit gazdaság robusztus növekedése és a munkanélküliség ezzel járó ütemes csökkenése azonban most már kezdi eltüntetni ezt a kapacitástöbbletet, és ebben a helyzetben a további gazdasági növekedés már csak a termelékenység növelésével, vagyis a beruházások felfuttatásával lehetséges - tette hozzá.

A brit statisztikai hivatal éppen e héten ismertetett adatai szerint több mint négy évtizede nem mért szintre emelkedett a foglalkoztatottsági ráta Nagy-Britanniában, a munkanélküliség pedig hét éve nem volt olyan alacsony, mint most.

Az ONS kimutatása szerint a márciussal zárult három hónapban átlagosan 5,5 százalékos volt a bejegyzett állástalanok aránya - ez 2008 nyara óta a legalacsonyabb -, a munkaképes korú lakosságon belül pedig 73,5 százalékos a foglalkoztatottság.

Nagy-Britanniában soha nem mértek ilyen magas foglalkoztatottsági rátát azóta, hogy a statisztikai hivatal 1971-ben elkezdte ennek a mutatónak a rendszeres közlését.

A Bank of England azonban e héten közzétett új inflációs jelentésében számottevően rontotta a brit gazdaság idei és jövő évi növekedésére adott előrejelzését, elsősorban éppen azzal az indokkal, hogy az új munkahelyek közül nagyon sok nem igényel magas szintű szakképesítést, és kevéssé termelékeny.

A brit jegybank 2015-re és 2016-ra eddig egyaránt 2,9 százalékos növekedést várt a brit gazdaságban, de e prognózisokat 2,5, illetve 2,6 százalékra vette vissza.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pluralista, 2015.05.14 17:44

Okos gondolat. A választási kampány már megvolt ugye, most 4-5 évre megint lekerül a bevándorlás a napirendről. Egyébként is köztudottan a jegybankelnökök feladata hogy állást foglaljanak a bevándorlókkal kapcsolatban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.05.14 17:16

A kövér és lusta szinglik kihalnak Európában.
Az evolúció megállíthatatlan.
Igaz, hogy nem csendesen mint a koalák hanem mint a bőgőmajmok.

Bőgőmajom társadalom. Ingyen felhasználható forrásmegjelölés nélkül.

Van néger, cigány, homoszexuális, zsidó, szír muzulmám ismerősöm, kollégám. Le a kalappal előttük!
A kultúrájuknak megfelelően vannak tipikus megnyilvánulásaik de csendesebben és folyékonyabban dolgoznak mint egy két felsőbbrendűnek képzelt europeer...igaz arra is büszkék, hogy magyarok. Nem mint az itt kommentelők...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html