Csúnya dolog derült ki a szlovákokról

Egyre több vállalkozást jegyeznek be Szlovákiában finoman szólva virtuális - valójában gyakorlatilag fiktív - székhelyen, az ország minden pontján találhatók "székhelyszolgáltató" ingatlanok.
Barabás Júlia, 2019. augusztus 16. péntek, 15:24
Fotó: Napi.hu

Csak az elmúlt fél évben több mint nyolcezerrel nőtt azon szlovákiai cégek száma, amelyek virtuális székhelyen vannak bejegyezve. Míg az elmúlt év végén 39,8 ezer ilyen társaság volt az országban, június végén már 48 ezer. Ez a 283 ezer szlovákiai cég nagyjából 17 százaléka - idézte Petra Stepánovát, a Bisnode elemzőjét a pozsonyi Új Szó.

A tíz legkihasználtabb virtuális székhely közül hét Pozsonyban található, a további három kassai, besztercebányai és párkányi cím. A legtöbb vállalkozást, több mint 2100-at, egy récsei panelházban található címre jegyeztek be.

A virtuális székhelyek iránti kereslet Szlovákia többi régiójában is nőtt, ami az egyszemélyes kft.-k növekvő számával magyarázható. Ez utóbbiaknak többnyire nincsenek saját irodáik, így rászorulnak a virtuális székhelyre, még ha ez gyakran kockázati tényezőnek is számít a kereskedelmi kapcsolatokban - fejtegette Stepánová.

HOZZÁSZÓLÁSOK