Április 1-ig újra kell regisztráltassák magukat az Oroszországban működő külföldi vállalatok képviselői és kirendeltségei, különben azonnal bevonják működési engedélyüket és érvénytelenítik vízumokat - vagyis rögtön el kell hagyják az országot.

Különösen ironikus, hogy az új szabályozást a The Moscow Times szerint azzal a szándékkal hozták létre, hogy egyszerűsítsék a bürokratikus eljárást. A szervezési problémák és az, hogy nem hagytak elég időt a cégeknek, azzal fenyeget, hogy tömegével csúszhatnak ki a határidő alól a képviseletek. Ráadásul ahhoz, hogy újrakezdhessék munkájukat, az egész engedélyezési eljárást meg kell ismételniük, ami hónapokat vesz igénybe. Az ügy újabb csapás mérhet a befektetői légkörre.

A törvény, amely a szövetségi adóhivatal hatáskörébe helyezte át a külföldi képviselők és vállalati képviseletek akkreditálását, január elsejével lépett hatályba, erről azonban a cégeket nem értesítették, még azokat sem, amelyek tavaly decemberben jegyeztették be magukat. Az adóhivatal ráadásul csak februárban adta ki az újbóli bejelentkezés irányelveit, illetve az ezzel kapcsolatos teendők listáját.

A szükséges iratok elkészítéséhez két-három hétre van szükség, így szinte reménytelen a kínai és a közel-keleti vállalatok helyzete, amelyeknél általában mindent az anyaországbeli központnak kell engedélyezni. A beadványokat pedig összesen két hivatalnok fogadja, napi két órában - erősítésnek most beállítottak egy harmadikat. Természetesen ezek Moszkva központjában, a vámhivatalban dolgoznak, vidéken nem lehet leadni a papírokat, így vannak, akiknek például Szibériából kell ezért a fővárosba utazniuk.