Célba vette a Balatont a Magyar Nemzeti Bank

Hajókikötőt építene az MNB egyik cége Balatonakarattyán, ahol Matolcsy György MNB-elnök volt felesége a polgármester, a helyiek nem tudják, hogy ha elkészül a létesítmény, akkor lezárják-e a környékét.
Komócsin Sándor, 2020. szeptember 11. péntek, 08:44
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán - A kép illusztráció

Negyven férőhelyes kishajókikötőt építene a Magyar Nemzeti Bank (MNB) cége Balatonakarattyán, a volt MÁV-üdülő területén, illetve az előtte lévő partszakaszon - írja a 24.hu.

Az MNB hat alapítványa 2015-ben 890 millió forintért vette meg a volt MÁV-üdülőt, ennek a helyén jelenleg egy oktatási és konferencia-központ épül. Ehhez a beruházáshoz kapcsolódna a kikötő, most azonban önkormányzati tulajdonra építkezne a jegybanki vállalat, az MNB-Ingatlan Kft. tulajdonában álló Optimum-Gamma Kft.

Az MNB-cég kérelmére már megindult az előzetes vizsgálati eljárás. A Matolcsy György MNB-elnök volt felesége, Matolcsy Gyöngyi által vezette képviselő-testületen biztosan nem fog múlni a beruházás sikere, miután már 2016-ban arról határoztak, hogy szükségesnek és szabályszerűnek tartják a kikötő létesítését a területen.

A beruházás ugyanakkor meglehetősen lassan haladt, korabeli hírek szerint a Balatonakarattya és Balatonkenese közötti vagyonmegosztási vita miatt, amely azt az üdülőövezetet is érintette, ahová a jegybank építkezni akart. A volt MÁV-gyermeküdülő területe előtti sáv egyébként közterület, de már hosszú ideje el van zárva az akarattyaiak elől.

Miután a helyieket nem árasztotta el információval az önkormányzat, egyelőre csak találgatnak, hogy a kikötőt körülvevő területre bárki bemehet-e majd. A többi között ezt is megkérdezte a 24,hu Matolcsy Gyöngyitől, és arra is kíváncsiak volt, hogy milyen feltételekkel adta át az önkormányzat a leendő kikötő területét az MNB cégének. A polgármester egyelőre nem válaszolt a kérdésekre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.09.11 23:20

Gondolom amikor majd elkészül akkor az üzemeltetést meg átadják valamelyik NERtárs vállalkozó cégének.
Mészáros Lőrinc erős befutónak tűnik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html