Kampányt indítottak a vicces kedvű oroszok az interneten Barack Obama amerikai elnök ellen, amelyben szankciókat foganatosítanak válaszul az ország ellen elfogadott nyugati büntetőintézkedésekre. Utóbbiakat a Krím orosz bekebelezése miatt léptette életbe az EU és az USA. Az akcióba a magánemberektől a cégekig sokan bekapcsolódtak - derül ki a Reuters híréből.

Barack Obama, továbbá az Egyesül Államok kormányának tagjai, a szenátorok és a képviselőházi politikusok nem kívánhatnak nekem boldog születésnapot - tette közzé saját ellenintézkedését a kos77 nevű felhasználó az Instagram portálon. Megjegyzéséhez mellékelt egy képet is a komor képet vágó amerikai elnökről.

Egy fotóstúdió tulajdonosa bejelentette, hogy ha Obama vagy családjának bármely tagja megpróbálná igénybe venni szolgáltatásait, akkor visszautasítaná ezt. Ez a "szankció" már egy direkt erre a célra készült weboldalon, az oursanctions.ru-n jelent meg. A Twitter-felhasználók My Sanctions címszó alatt gyűjtik "intézkedéseiket", amelyekben a vörös kaviártól az orosz vodkáig sok mindentől eltiltják az USA első emberét.

Egy moszkvai bevásárlóközpont egyik reklámjába vette bele Obama és a kongresszus tagjainak kitiltását üzleteiből. A hirdetés egyébként azt használja ki, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő népszerűsége nagyot ugrott a Krím megszerzése után. Az EU és az USA szerdán megegyezett abban, hogy közösen dolgoznak az eddigieknél keményebb gazdasági szankciókon, amelyek akkor léphetnek érvénybe, ha Moszkva a Krím után Ukrajna más részeire is szemet vetne.