Célkeresztben Berlin: Németország felett a hamufelhő

A német hatóságok lezárták az ország légterének északi részét, miután a vulkáni hamufelhő átlépte az ország határait.
NAPI, 2011. május 25. szerda, 08:50
Fotó: Napi.hu

Már Németország északi része felett sem közlekedhetnek a repülőgépek az Izlandról szombaton indult hamufelhő miatt. A brémai repülőteret magyar idő szerint hajnali ötkor, a hamburgit hatkor zárták le - jelentette be a német meteorológiai intézet. A Berlin és a Hannover feletti légtér is érintett lehet - idézi a hatóságok jelentését a BCC. Norvégiában és a Dániában is zavarok vannak a légi közlekedésben, Nagy-Britanniában azonban visszatér az élet a rendes kerékvágásba. Tegnap a szigetországban 500 légi járatot töröltek a hamufenyegetés miatt.

A német légitársaságok egyelőre nem bírálják a hatóságokat a meglehetősen szigorú döntés miatt - a Lufthansának eddig 150 járatát kellett törölnie -, de aggasztja őket, hogy országuk szabályai eltérnek az európai normáktól, ami hátrányosan érintheti a német cégeket. A német repülőterek szövetségének vezetője nemrégiben egységes európai szabályozás bevezetését szorgalmazta.

A francia polgári repülésügyi hatóság azzal számol, hogy az ország feletti légi közlekedést alig fogja érinteni a hamu terjedése, ezért várhatóan a francia légtér egyetlen szegmensét sem kell majd lezárni. A brit meteorológusok viszont arra figyelmeztetnek, hogy az izlandi vulkán még mindig aktív, ami azt jelenti, hogy további hamufelhők érhetik el Európát. Nagy-Britanniában emiatt pénteken lehetnek ismét kimaradások a légi közlekedésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.25 11:38

Mellesleg idén nyáron is klimakatasztrófa lesz, árvizek aszályok, hidegek,melegek meg pocsék termés mert ez a tavalyihoz hasonlóan vagy még jobban össze fogja zavarni a felső légáramlatokat oszt pl...az ukránoknak szánt eső meg itt fog leesni... szóval el lehet menni kötni azt a biztosítást..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html