A hamis hírek visszaszorításának szükségességét maga Emmanuel Macron jelentette be az év elején, mondván: túlságosan sok álhír terjed a világhálón, különösen a közösségi médiafelületeken, ami választási időszakokban veszélyeztetheti a demokráciák működését. Az államfő az ügyben új törvény megalkotását helyezte kilátásba, melynek tervezete a napokban el is készült, és a sajtóban nyomban ki is szivárgott - olvasható a portálon.

A tervezet egyik legproblematikusabb pontja az, hogy a televíziós és az internetes tartalmak valódiságát a nemzeti audiovizuális tanács ellenőrizné, egy olyan "adminisztratív testület", melynek elnökét az államfő nevezi ki - mondta Dominique Pradalié, a francia Újságírók Országos Szakszervezetének főtitkára.

A tervezet egy másik pontja szerint a hatóságok különösen választási időszakokban figyelnének a hamis hírek terjedésére, e periódusokban gyakorlatilag bárki feljelentést tehet ilyen ügyekben, az illetékes bíróságoknak pedig 48 óra alatt kellene dönteniük, például egy adott internetes oldal elérhetőségének a felfüggesztéséről. Márpedig Dominique Pradalié szerint elképzelhetetlen, hogy a bíróságok két nap alatt meg tudják állapítani egy hírről, hogy az hamis-e vagy sem.