Az új szabályozás azt a benyomást kelti, hogy a külföldi egyetemek működését megnehezítik, egyes esetekben pedig ellehetetlenítik - figyelmeztet Ulrike Demmer, a kancellár helyettes szóvivője.

"A szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok nem vita tárgya Európában" - idézi a portál Demmert, aki szerint Németország nagyon szorosan követi majd, hogy az új törvény milyen következményekkel jár a magyar felsőoktatásra nézve.

A Bloomberg emlékeztet, hogy bár Merkel és Orbán pártja ugyanazon uniós politikai tömörülés - az Európai Néppárt - tagjai, korábban összetűzésbe kerültek a menekültpolitika miatt, és lehet, hogy az oktatási intézkedésekkel kapcsolatos kemény vitának is a főszereplői lesznek.

Az Európai Néppárt elnöke, Joseph Daul is üzent magyar kormánynak a Twitteren. Daul Orbán régi szövetségese: a francia politikus 2014-ben a kampány során még egy Békemenetre is ellátogatott Budapesten, hogy a színpadról biztosítsa támogatásáról Orbán Viktort - írja a 444.hu.

Most viszont arra intette Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben a kutatói szabadságot és autonómiát. Daul szerint a néppárt az Európai Bizottságtól várja el, hogy járjon utána, sért-e uniós jogot a magyar felsőoktatási törvény módosítása, valamint hogy elvárják a magyar kormánytól, hogy a bizottság állásfoglalásának megfelelően járjon el.