CEU-botrány: Merkel hallatta a hangját

Szóvivőjén keresztül üzent Angela Merkel német kancellár a CEU körüli feszültség ügyében. Arra szólította fel a magyar kormányt, hogy ne sértse meg a demokráciát, az egyetemet ellehetetlenítő törvénymódosítással. Szerinte az intézmény elleni támadás megint feszültséget szít a két európai uniós szövetséges között - idéz a Bloomberg.
K. Kiss Gergely, 2017. április 6. csütörtök, 10:03
Fotó: Napi.hu

Az új szabályozás azt a benyomást kelti, hogy a külföldi egyetemek működését megnehezítik, egyes esetekben pedig ellehetetlenítik - figyelmeztet Ulrike Demmer, a kancellár helyettes szóvivője.

"A szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok nem vita tárgya Európában" - idézi a portál Demmert, aki szerint Németország nagyon szorosan követi majd, hogy az új törvény milyen következményekkel jár a magyar felsőoktatásra nézve.

A Bloomberg emlékeztet, hogy bár Merkel és Orbán pártja ugyanazon uniós politikai tömörülés - az Európai Néppárt - tagjai, korábban összetűzésbe kerültek a menekültpolitika miatt, és lehet, hogy az oktatási intézkedésekkel kapcsolatos kemény vitának is a főszereplői lesznek.

Az Európai Néppárt elnöke, Joseph Daul is üzent magyar kormánynak a Twitteren. Daul Orbán régi szövetségese: a francia politikus 2014-ben a kampány során még egy Békemenetre is ellátogatott Budapesten, hogy a színpadról biztosítsa támogatásáról Orbán Viktort - írja a 444.hu.

Most viszont arra intette Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben a kutatói szabadságot és autonómiát. Daul szerint a néppárt az Európai Bizottságtól várja el, hogy járjon utána, sért-e uniós jogot a magyar felsőoktatási törvény módosítása, valamint hogy elvárják a magyar kormánytól, hogy a bizottság állásfoglalásának megfelelően járjon el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.04.06 12:42

@lzperx:

Karim Kazsimkanovics Maszimov volt kazah miniszterelnök, akinek a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend nagykeresztjét adta. Ő Nurszultan Nazarbajev kvázi diktátor pártjának tagja. Nazarbajevről annyit érdemes tudni, hogy a legutóbbi elnökválasztáson hivatalosan a voksok 97 százalékát kapta.
Kapott kitüntetést Maria Lhoela, az Igaz Finnek nevű nacionalista, bevándorlásellenes populista párt tagja, aki egyébként egyben a finn parlament elnöke.

Őket is kitüntették (http://index.hu/belfold/2017/03/16/egy_diktatura_vezetoje_tarantino_zeneszerzoje_bevandorlasellenes_finn_mi_a_kozos_bennuk/)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lzperx, 2017.04.06 10:26

Kedves Daul urat március 15.-én kitüntették.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html