Javult a helyzet Chilében

Sebastián Pinera chilei elnök helyi idő szerint hétfő hajnaltól feloldja a fővárosban, illetve az ország egyes térségeiben bevezetett rendkívüli állapotot, miután sikerült rendezni a helyzetet a dél-amerikai országban, ahol zavargások és tiltakozó akciók voltak a társadalmi egyenlőtlenségekkel szemben.
Domokos László, 2019. október 28. hétfő, 07:33
Fotó: Reuters

Sebastián Pinera elnök aláírt minden utasítást ahhoz, hogy október 28-án hajnaltól feloldják a rendkívüli állapotot minden olyan régióban és megyében, ahol korábban azt bevezették - közölte az elnöki hivatal vasárnap.

Pinera szombaton jelentős kormányátalakítást jelentett be az összes minisztere lemondásával. A dél-amerikai országban október 14-e óta tartanak a tüntetések, amelyek Santiagóból átterjedtek az ország más nagyvárosaiba is, gyakran zavargásokba torkolltak és 19 ember halálát okozták eddig.

A tüntetési hullámot a fővárosi metrójegyek árának emelése váltotta ki. Ezt ugyan visszavonták, ám a kezdeti demonstrációk felszították a helyiek elégedetlenségét az alacsony nyugdíjak és fizetések, valamint az áram-, a gázszolgáltatás, az egyetemi oktatás és az egészségügyi ellátás magas térítési díjai miatt - írta a Hirado.hu.

Pinera a múlt héten új "szociális paktumra" szólított fel, ígéretet téve a minimálbér- és nyugdíjemelésre, arra, hogy eláll a tömegközlekedés jegyárainak emelésétől, és rendbe hozza az ország gyengélkedő egészségügyi rendszerét.

HOZZÁSZÓLÁSOK