Az amerikai kiadással is rendelkező lap Obama eddigi Kína-politikájáról inkább méltató hangvétellel ír, és azt a reményt fogalmazza meg, hogy az átfogó együttműködésre törekvés marad jellemző a kétoldalú kapcsolatokra.

Az újraválasztott elnök környezetéből megszólaltatott egyik szakértő szerint Obamának nincs oka változtatni a Kína irányában folytatott kül- és gazdaságpolitikán, mert ez "fontos mindkét országnak, illetve a térségbeli stabilitás szempontjából" is.

A Brookings Intézet Kína központjának igazgatója ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Obama bonyolultabb geopolitikai kihívásokkal találja majd szembe magát. Ha ezzel nem foglalkozik megfelelően, akkor állandósulhat egyfajta ellenséges viszony, amit egyik fél sem szeretne - vélekedett Jonathan Pollack igazgató. Szerinte sok függ majd attól is, hogy ki váltja fel - a Kínában igen népszerűtlen - Hillary Clinton külügyminisztert, illetve a kelet-ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelő Kurt Cambellt.

Kínában viszonylag nagy figyelemmel kísérték az amerikai elnökválasztást, az egyes televíziós elnökjelölti vitákat. A felmérésekből arra lehetett következtetni, hogy a kínaiak többsége Barack Obamával rokonszenvezik. A pekingi politikai vezetést zavarta, hogy Mitt Romney szenátor kampánya során gyakran bírálta Kínát. Pekingben megfigyelők szerint most elégedetten nyugtázzák, hogy Kína-ellenességgel nem lehet elnökválasztást nyerni az Egyesült Államokban.