Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Oxfordi Egyetem oktatója szerint nem lesz egyszerű helyzetben az új bankelnök, mert a szigorítást úgy kell végrehajtania, hogy az ne törje le a piacokat. Ha nem is jelentősen, de magasabb kamatszint várható. Ez ellen várhatóan jelentős lesz a tiltakozás, hogy a gyengébb gazdaságok képtelenek lesznek kezelni ezt a helyzetet. Erre azonban csak korlátozottan lehet fogékony az új EKB elnök - mondta.

Az euróövezet bankrendszerének további központosítása várható, s néhány év múlva hasonló állapotra lehet számítani, mint az Egyesült Államokban. Ebben a törekvésben erős támogatója lesz Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár és az Európai Bizottság új elnöke, Ursula von der Leyen.

Várhatóan Lagarde nem fogja szorgalmazni a még nem eurózóna tagok felvételét a rendszerbe, mert nem tudják teljesíteni az ehhez szükséges feltételeket. Egyre inkább valóságnak tűnik, hogy megvalósul a kétsebességes Európa, azaz más gazdasági pályán futnak majd az eurózóna tagjai, és más pályán a kimaradó országok.