Mennyit ér egy CIA-ügynök élete? Kiszámolta a bíróság

Egy amerikai bíróság arra kötelezte hétfőn Iránt, hogy 1,45 milliárd dollár (44,5 milliárd forint) kártérítést fizessen Robert Levinson volt amerikai szövetségi ügynök családjának, akit fogságba ejtettek az iráni hatóságok, amikor 2007-ben egy iráni szigeten járt feltehetően az amerikai titkosszolgálat megbízásából.
Domokos László, 2020. október 6. kedd, 10:55
Fotó: Getty Images

Az 1949-ben született Robert Levinson a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kábítószerellenes részlegének munkatársa volt, de 2007-es eltűnésekor feltételezhetően a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megbízását teljesítve járt az iráni Kis szigeten. Bár az amerikai kormányzat cáfolta, hogy bármiféle kormányzati megbízást teljesített az iszlám köztársaságban, a család kitartott amellett, hogy a férfit a CIA küldte Iránba.

A CIA később 2,5 millió dolláros életjáradékot fizetett ki Levinson családjának azért, hogy ne indítsanak pert az ügynökség ellen.

Levinsont elfogták az iráni hatóságok, washingtoni vezetők pedig csak az idén márciusban erősítették meg, hogy a férfi meghalt iráni fogságban. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter akkoriban felszólította Teheránt, hogy adjon kimerítő tájékoztatást Levinson sorsásról. Teheránban tagadták, hogy Levinson iráni fogságban halt meg.

Egy washingtoni kerületi bíróság hétfői döntése értelmében Iránnak 1,45 milliárd dollár kártérítést kell fizetnie Levinson családjának.

Az Egyesült Államoknak az 1979-es teheráni nagykövetségi túszdráma óta nincs diplomáciai kapcsolata Iránnal, de a hatóságok szükség esetén a dollármilliárdokat érő befagyasztott iráni vagyonból kárpótolhatják Levinson családját, ha Teherán nem fizet - írta az MTI nyomán az 168ora.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.10.06 11:32

"A CIA később 2,5 millió dolláros életjáradékot fizetett ki Levinson családjának azért, hogy ne indítsanak pert az ügynökség ellen."
--------
Tehát sáros az állam. Ezek után nem értem a bírósági döntést, mivel a család kapott kártérítést.
Nagyapám szovjet hadifogságban volt, és senkitől nem kaptunk kártérítést maradandó betegsége miatt. Ezek szerint perelnünk kellene a magyar államot, mert háborúba küldte, meg az oroszt, mert rossz körülmények között tartotta.
Lehet, hogy lesz egy kis zsé?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2020.10.06 11:26

a hülye amcsik > 1979-ben
akkor kellett volna jégre
tenni az összes tetves iráni mocskot
a perzsa birodalmi álmokkal együtt

az összes szar ezektől a rohadt
ajatollahoktól jön
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html