Cigarettaháború dúl Magyarországon

Egymás után csípik fülön az adónyomozók az illegális dohány- és cigarettakereskedelemmel foglalkozó embereket és csoportokat. Volt olyan fogás, amelyben félmilliárd forint piaci értékű terméket foglaltak le, ám mindez nem szünteti meg a virágzó feketekereskedelmet.
Napi.hu, 2016. február 4. csütörtök, 10:14
Fotó: Napi.hu

Időnként banális hibákon buknak le az illegális dohányipar szereplői - derül ki a Népszabadság cikkéből. Előfordult, hogy egy más bűnügyben lefoglalt mobiltelefonon talált - vélhetően véletlenül készült - felvétel vezette nyomra a hatóságokat.

Ezen ugyanis látható volt, amint valakik illegális dohányadásvételt bonyolítanak le egy raktárban - így csak azt kellett kideríteni, hogy hol van a nyilván máskor is hasonló üzleteknek helyet adó helyiség. Miután megtalálták a raktárat, lebuktattak néhány dohánytermelőt, akik nem a hivatalos csatornákon át akarták eladni árujukat.

Az illetékesek szerint bebizonyosodott, hogy a dohánytermelők egy része csak terménye töredékét adja el a legális felvásárlónak, a nagyját többszörös áron a feketepiacon értékesítik. A cigaretta drágulása, amelyet az elmúlt évek adóemelései idéznek elő, utat nyitott a feketekereskedelem bővülése előtt.

A NAV adónyomozói számos illegális dohány- és cigarettaszállítmányt is lefoglaltak. Egy kamionban például félmilliárd forint értékű cigarettát találtak. A sikeres akciók ellenére becslések szerint Magyarországon minden tizedik szál cigarettát a feketepiacon vásárolják meg a dohányosok.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2016.02.04 10:31

"becslések szerint Magyarországon minden tizedik szál cigarettát a feketepiacon vásárolják meg a dohányosok"

Tudják "odafönt", hogy ez miért van? A trafiktörvény és a magasra emelt jövedéki adó miatt!

A magyar nem hülye, miért venné drágán azt, amihez olcsóbban is hozzájuthat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html