Szigorítanának is meg nem is a cigarettaforgalmazás európai szabályozásán az unió egészségügyi miniszterei, ha elfogadnák szakértőik tanácsát. A termékeken elhelyezett figyelmeztetéseknek nagyobbnak kellene lenniük, de az e-cigaretták megnyernének egy csatát a hagyományos dohánytermékkel vívott háborújukban.

A szakértői szintű megállapodás előzménye, hogy a tagországok kormányai és az Európai Parlament dűlőre jutott az elektronikus cigaretták értékesítéséről folytatott vitában. A tét nem kicsi: elemzők szerint a dohányt nem, de nikotint tartalmazó e-cigaretták tíz éven belül olyan keresettek lesznek, hogy fogyasztásuk el fogja homályosítani a hagyományos dohányáruk évi 700 milliárd dolláros piacát.

A fogkefe mellett

Az egyezség szerint az e-cigarettákat fogyasztói termékekként lehet majd árusítani, így nem kerülnek a szigorúbb szabályok szerint értékesíthető gyógyszerek közé. Magyarországon jelenleg az utóbbi vonatkozik rájuk, ám mivel a patikákban értékesíthető termékek engedélyezése sokáig tart, időbe telik mire tényleg megjelenhetnek a gyógyszertárak polcain. Az internetes portálokról viszont beszerezhetők az e-cigaretták, mert birtoklásuk nem tiltott.

Egy francia bíróság nemrégiben megtiltotta egy boltosnak az e-cigaretták forgalmazását, mondván: ezzel sérti a dohányáruk állami értékesítési monopóliumát. Elemzők szerint ez precedenst teremthet a most elfogadott szabályozás módosítására. Ezt a várakozást erősíti, hogy a megállapodás értelmében az Európai Bizottság betilthatja az e-cigarettákat, ha legalább három EU-tagállam - egészségügyi okokra hivatkozva - így dönt.

Nagy figyelmeztetés a hagyományos dohánytermékeken

A megállapodás szerint 2016-tól a cigaretták és más dohánytermékek csomagolásának 65 százalékát elfedő grafikus ábrákkal és szöveggel kell figyelmeztetni a vásárlókat a dohányzás veszélyességére. Ez a csomagok első és hátsó oldalára is vonatkozik. További változás, hogy betiltják a vaníliás, gyümölcsös stb., azaz az aromás füstölni valók árusítását. A mentolt csak négy évvel később kell kivonni a dohánytermékekből.

Az utóbbi tiltás hátterében az áll, hogy az aromák vonzzák a fiatalokat. Megszüntetésüknek köszönhetően a döntéshozók reményei szerint kevesebben szoknak majd rá a káros szenvedélyre. A megállapodást formálisan el kell fogadniuk az egészségügyi minisztereknek és az Európai Parlamentnek, mielőtt jövőre érvénybe lép.