Egy osztrák vendéglő tulajdonosa vissza akarja szerezni azt az összeget, amelyet az új dohányzási szabályok bevezetése miatt étterme átalakítására kellett fordítania - derül ki az Austrian Times hírportál tudósításából. A vállalkozó beperli az osztrák államot, mert szerinte átgondolatlanul írt elő változtatásokat a vendéglősöknek.

Az ügy a 2012-ben érvénybe lépett új dohányzási szabályozása elfogadásáig nyúlik vissza. A törvény előírja, hogy az éttermekben, a bárokban és a klubokban mereven el kell különíteni a nem dohányzó vendégeket a dohányzóktól. Ahol nem tudták végrehajtani ezt a változtatást, ott a vendéglő teljes területén be kellett tiltani a dohányzást.

A dohányzórész kialakítása jellemzően 30-50 ezer euró közötti összegbe került a tulajdonosoknak, ám kisvártatva újabb korlátozás lépett érvényebe, ami az esetek jelentős részében teljesen haszontalanná tehette a beruházást. Az alkotmánybíróság ugyanis meglehetősen mereven értelmezi a nem dohányzók védelmét, ezért kimondta, hogy a dohányzók területét úgy kell kialakítani, hogy a WC-re igyekvő nem dohányzók ne keresztezzék azt.

Őrültség

A feldühödött vendéglős őrültségnek tartja a szigorítást: ha valaki átkel egy forgalmas útkereszteződésen, az nagyobb levegőszennyezésnek van kitéve, mint az aki keresztezi dohányzószakaszt - érvel. Ezért az osztrák kereskedelmi kamara támogatásával beperelte az államot, mondván: a rosszul előkészített rendelkezés miatt vált haszontalanná a dohányzó és nem dohányzó vendégeit szétválasztó beruházása.

Ha a bíróság a felperesnek ad igazat a próbapernek tekinthető ügyben, az nagy hullámverést okozhat. Az osztrák vendéglőtulajdonosok ugyanis összesen 96 millió eurót költöttek a dohányzással kapcsolatos átalakításokra, és az alkotmánybíróság döntése 12 ezer vendéglátó helyet hozott lehetetlen helyzetbe.