Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország a kritikus fontosságú brit infrastruktúrát tanulmányozza, beleértve azt is, hogy az miként kapcsolódik az európai energiarendszerhez, hogy megpróbáljon pánikot és káoszt teremteni - állította Gavin Williamson brit védelmi miniszter a pénteki The Daily Telegraphban megjelent nyilatkozatában.

Erre reagált pénteken Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője úgy vélekedett, hogy Willamson a katonai kiadások növeléséért folytatott harcban elvesztette realitásérzékét és hogy a brit gáz- és áramvezetékek orosz tanulmányozásával kapcsolatos félelmei "arra méltóak, hogy gyerek-képregényekben, vagy a Monthy Python Repülő Cirkusz sorozatában nyerjenek ábrázolást".

Konasenkov tábornok szerint a brit elektromos és gázvezetékek elhelyezkedése annyira "titkos", mint amennyire titkosak westminsteri apátságról vagy a Big Benről készült fotók. Úgy látja, hogy Williamson nem az első brit katonai tárcavezető, aki politikai haszonszerzés céljából az orosz veszéllyel riogatja a briteket. Beszólt a brit titkosszolgálatoknak is nyilatkozatában: "ha a londoni vezérkar ilyen butaságokat jelent neki, akkor nem a védelmi költségvetés növelésére kell gondolni, hanem a brit vezérkariak átminősítésére, az orvosi bizottságra támaszkodva - jegyezte meg cinikusan.

Hétfőn Sir Nick Carter tábornok, a brit hadsereg vezérkari főnöke kijelentette: a katonai beruházások szűkössége azzal fenyeget, hogy a brit fegyveres erők védelmi kapacitása hátrányba kerül Oroszország "és más ellenséges hatalmak" támadóképességével szemben. Felhívta a figyelmet az orosz hadsereg által kifejlesztett nagy hatótávolságú támadó rakétafegyverzetre. Carter beszédét brit médiaértesülések szerint Williamson személyesen hagyta jóvá, aki komoly csörtéket vív Philip Hammond pénzügyminiszterrel a védelmi költségvetés további csökkentésének megakadályozására.