Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök benyújtotta lemondását Prokopisz Pavlopulosz köztársasági elnöknek, és kérte a mielőbbi választások kiírását - jelentette a Reuters. (Az előrehozott választások legvalószínűbb időpontja szeptember 20.)

A januárban megválasztott Ciprasz gyakorlatilag elvesztette parlamenti többségét, így sokak szerint várható volt, hogy benyújtja lemondását. Július 15-én és július 22-én a párt 149 képviselője közül több mint harmincan tagadták meg azoknak a törvényjavaslatoknak megszavazását, amelyek elfogadása volt a feltétele annak, hogy a kormány elkezdhesse a tárgyalásokat az euróövezeti mentőalap keretében indítandó új, 86 milliárd eurós programról.

Görögország augusztus 20-án 3,3 milliárd eurót fizetett vissza az Európai Központi Banknak.

Ciprasz televíziós beszédében úgy fogalmazott, hogy szilárd támogatásra törekszik kormányzati tervei megvalósításához, stabil kormányt szeretne és szolidaritásra törekszik a társadalommal, amely haladó reformokra vágyik. Ciprasz megvédte kormánya intézkedéseit, de elismerte azt is: nem érték el azt a megállapodást, amit a januári választások előtt reméltek.

A görög miniszterelnök már július végén jelezte: készen áll vállalni az előre hozott választásokat, ha pártja, a Sziriza baloldali radikálisai továbbra sem támogatják a kormány tevékenységét.

A Reuters megjegyzi: Ciprasz döntése még inkább elmélyíti a politikai bizonytalanságot azután, hogy országa végre ismét elkezdett forrásokat kapni a megszavazott 86 milliárd eurós mentőprogram keretében. Az előrehozott választással Ciprasz ugyanakkor politikai tőkét is kovácsolhat népszerűségéből még mielőtt a harmadik mentőprogram intézkedései elkezdik éreztetni negatív hatásaikat, hiszen a 41 éves politikus még mindig népszerű a választók körében, így a voksolás után akár megerősödve térhet vissza a hatalomba, az uniós mentőprogramot ellenző Sziriza-lázadók nélkül.

A Metron Analysis közvélemény-kutató legfrissebb, július 24-i felmérése szerint a Sziriza 33,6 százalékos támogatottságával még mindig messze a legnépszerűbb párt a görög választók körében, de ez a támogatottság nem elég ahhoz, hogy koalíciós partner nélkül kormányozzon.