Civil aggodalmak az azeri-grúz-török kőolajvezeték miatt

A Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat (CEE Bankwatch Netork) más civil szervezetekkel együtt követeli, hogy a nemzetközi pénzintézetek addig ne finanszírozzák a Baku-Tbiliszi Ceyhan kőolajvezeték és a Baku-Tbiliszi Erzrum földgázvezeték megépítését, amíg nem bizonyított azok pozitív hatása a Kaszpi-tenger térségében. Követeik a 150 millió dolláros projekt környezeti, gazdasági, szociális hatásvizsgálatairól készült dokumentum nyilvánosságra hozását is.
NAPI, 2002. június 13. csütörtök, 10:40

A CEE Bankwatch Network mindezt a Világbank június 19-22 között rendezendő budapesti konzultációja alkalmából közölte. A civil szervezetek az eseményen fel szeretnék hívni a figyelmet a beruházás okozta károkra, több védettséget élvező természeti területre leselkedő környezeti veszélyre, valamint a csővezeték mentén felállítandó katonai védelmi vonal politikai destabilizáló hatására az érintett országok között.
A Kaszpi-tenger partvidékét a Földközi-tenger török partjaival összekötő 1760 km hosszú kőolajvezeték évente 50 millió tonna nyersolajjal látná el az európai piacot. A beruházás jelenleg a műszaki előkészítés szakaszában van.
A projektet egy nemzetközi pénzügyi társaság, az EBRD, az EIB, az amerikai Exim bank, az OPIC és a japán Eximbank finanszírozza.

HOZZÁSZÓLÁSOK