Ez az egész totál káosz! Így jellemezte egy republikánus kampánymunkás a párt elnökjelöltje, Donald Trump elmúlt heteit a Politicónak nyilatkozva az elnökjelöltek vasárnapi második vitája előtt. Az illető annak ellenére támogatja Trumpot, hogy tucatnyi republikánus politikus szembe fordult vele, miután pénteken olyan videó látott napvilágot, amelyen az ingatlanmágnás durván lekezelő hangon beszél a nőkről.

Szerinte, Trumpnak mostantól nincs más lehetősége, mint térdre ereszkedni és bocsánatért esedezni. Ez a vélemény igencsak összecseng azzal, amit a republikánus jelölt egyik vezető tanácsadója mondott: az elnökjelöltek vitájának napjára Trump kampánycsapata demoralizált állapotba került.

A szakértők egyetértettek abban, hogy a vita tétje Trump számára a versenyben maradás volt. Kilencven perce marad arra, hogy a demokraták jelöltjével, Hillary Clintonnal szemben valahogy bizonyítsa: valójában nem az az ember, aki a videón beszél.

Baljós előjelek

Háttéremberei nem tudták mit kezdjenek egy elnökjelölttel, aki nem akar és nem képes kidolgozott kampánystratégia szerint cselekedni. A republikánus jelölt csapatának tagjai arra panaszkodnak, hogy - szemben Clinton profi propagandagépezetével - improvizált döntések alapján igazítják el őket, aminek eredményeként zavaros üzeneteket küldenek a választóknak.

Hiába volt sorsdöntő a vita, Trump erre is maga szervezetlen módján készült. Miközben ellenfele napokig tréningezett, ő még a hét végén is tartott kampányrendezvényeket. Pedig még azzal is meg kellett küzdenie, hogy míg az első vitára tucatnyi tanácsadó próbálta felkészíteni, most csak néhányan voltak körülötte.

Hátat fordítottak

Az ingatlanbefektető helyzetét az is nehezíti, hogy gyakorlatilag nem csupán Clintonnal kell megvívnia az elnöki székért, hanem saját pártjának politikusaival is csatáznia kell.

Részben azokkal, akik a kínos videó után szembefordultak vele, részben a republikánusok kongresszusi jelöltjeivel. Kiszivárogtatott hírek szerint ugyanis a párt választási bizottsága jelentős összegeket csoportosított át az elnökjelölt kampányától a képviselőházi és szenátusi posztokért küzdő jelöltek kampányának támogatásához.

Vagy mégse?

A vitát követő első reakciók szerint jobban szerepelt, mint az első szócsatájukon a demokrata jelölttel, ami elég lehet arra, hogy megfékezze azt a pánikot, ami a kínos videó nyilvánosságra kerülése okozott  republikánusok körében.

A vita elején azzal fenyegetőzött, hogy ha elnökké választják külön ügyészségi eljárást indít Clinton e-mail-ügyének - újabb - kivizsgálására, amelynek eredménye ellenfele börtönbe kerülése lesz.

Ezt a megjegyzést a vita után megszólaló szakértők egy része megdöbbentőnek, példa nélkülinek tartja, mások szerint annak szólt, hogy a szavazás már elindult. Az amerikaiak harmada nem november 8-án, hanem már korábban leadja a voksát. Bizonyára ezzel akarta tűzbe hozni a republikánusok szavazótáborát.

Trump ezen az úton haladt tovább: saját bázisához szólt, régi szólamait ismételte arról, hogy nagy a baj az országban, amin a jelenlegi politikai elit nem tud segíteni. Nem adott konkrét válaszokat a közönség köréből feltett konkrét kérdésekre és nem a kérdezőkhöz beszélt. A kérdéseket a jelöltek körül a pódiumon ülő átlagemberek tették fel.

A profi

Ellenfele adott és a kérdezőhöz beszélt. Bár küszködött, hogy megválaszolja az e-mailjei hanyag kezelésével kapcsolatos kérdéseket, végig profi politikusként viselkedett.

Trump például próbálta szembefordítani vele a múltját, mondván: szenátorként és külügyminiszterként nem csinált semmit, és ezt fogja tenni elnökként is. Ezt felhasználta arra, hogy hosszan beszéljen azokról a törvényekről, amelyek a kezdeményezésére születtek, illetve arról, hogy szenátorként újraválasztották.

Matek

A Washington Post szerint "sötét vitát" vívtak a felek, kilencven percen át támadva egymást.

A CNN gyors felmérése szerint a válaszadók 63 százaléka úgy látta, hogy Trump jobban szerepelt, mint az első vitán, míg Clinton esetén csak 39 százalék volt ez az arány. Ugyanakkor a vita alapján a megkérdezett 58 százalékának nem változott a véleménye Trumpról, 25 százalékuknak romlott, 16 százalékuknak javult.

A szócsatát összességében 57 százalékuk szerint Hillary Clinton nyerte, míg 34 százalékuk Donald Trumpot látta jobbnak. Eszerint a republikánus jelölt javított az első vitához képest, ahol 68-27-re vesztett.

Rossz hír viszont Trumpnak, hogy a válaszadók többsége szerint a nőkre tett sértő megjegyzései, amelyek a videón hallhatók, a valódi véleményét tükrözik. Más szóval Clintonnal értenek egyet, aki egyik kétperces válaszát arra használta, hogy emellett érveljen.

A szavazók kiemelkedően fontos csoportját alkotják a nők. A CNN felmérése szerint a nő válaszadók 64 százaléka látta Clintont győztesnek, míg a férfiaknak csak 49 százaléka. Trumpot a nők 30, míg a férfiak 38 százaléka látta jobbnak.