Clinton lesz Amerika arca külföldön?

Barack Obama megválasztott amerikai elnök fontolóra vette, hogy felajánlja leendő kormányában a külügyminiszteri posztot Hillary Rodham Clintonnak.
NAPI Online, 2008. november 14. péntek, 10:09
Fotó:

Andrea Mitchell a legfelsőbb washingtoni körökbe bejáratos veterán politikai kommentátor szerint Obama külügyminiszter-jelölti listáján éppen legnagyobb demokrata pártbeli riválisa, a volt First Lady áll az első helyen, de szóba jöhetnek olyan korábbi demokrata párti elnökjelöltek, mint John Kerry vagy Bill Richardson - adta hírül az MTI az NBC tv-csatorna értesüléseire hivatkozva.

Kerry 2004-ben George Bush elnök kihívója volt, míg az idén induló Richardson, Új-Mexikó állam kormányzója volt az első spanyolajkú politikus, aki versenybe szállt az elnökjelöltségért, de hamar kiesett az esélyesek közül. A hírt a The Washington Post is megerősítette.

Az NBC Hillary Clinton baráti körére hivatkozva hozzátette, hogy maga a New York-i szenátor sem zárkózna el e tisztségtől. Szóvivői viszont csak annyit mondtak, hogy a választás joga a megválasztott elnököt illeti.

Közben a The Washington Times című konzervatív napilap honlapján megírta, hogy a washingtoni "kinevezés-tippversenyben" felmerült Caroline Kennedy és Al Gore volt alelnök, Nobel-békedíjas neve is. Caroline Kennedy Obama kampánystábjának egyik kulcsfigurája volt, ő választotta ki alelnökjelöltnek Joe Bident, ő az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete posztjának várományosa lehet.

Gore-nak különleges funkciót szánna az új fehér házi adminisztráció: ő lehetne a klíma- és energiakérdésekkel foglalkozó minisztériumok és ügynökségek felett álló csúcsvezető. A The Washington Times szerint azonban a 2000-es elnökválasztás demokrata párti jelöltjét nem érdekli egy ilyen hivatal.

HOZZÁSZÓLÁSOK