CO2-kvóta: maradhat a régi rendszer több kelet-európai országban

Hozzájárult az Európai Bizottság, hogy Bulgária, Csehország és Románia a következő években is fenntarthassa azt a rendszert, amelyben ingyen ad úgynevezett szennyezési kvótát erőműveinek.
MTI, 2012. július 8. vasárnap, 15:37
Fotó: Napi.hu

Magyarország és Lengyelország hasonló kérését is vizsgálják Brüsszelben. Ciprus, Észtország és Litvánia már korábban megkapta az engedélyt. A szennyezési kvóta a levegőbe bocsátható széndioxid-mennyiséget jelenti. Az uniós szabályozás szerint az EU-tagországokban a jövő évtől az erőművek is már csak a piacon vásárolhatnak szennyezési kvótát. Kivételt kérhetett ez alól a 2004-ben és 2007-ben csatlakozott tagországok többsége.

Azon országok, amelyek engedélyt kapnak az ingyenes kvótára, kötelesek a kvóták piaci értékének megfelelő beruházásokat végrehajtani az energiahatékonyság növelésére, a környezetszennyezés csökkentésre, az energia infrastruktúra javítására.

Az ingyenes kvóták mennyisége évről évre folyamatosan csökken, és 2020-tól már egyetlen országgal sem kivételezhetnek az EU-ban.

Ciprus, Észtország, Litvánia, Bulgária, Románia és Csehország az elkövetkező hét évben összesen még 268 millió tonna szén-dioxid kibocsátására jogosult.

HOZZÁSZÓLÁSOK