Egy éves a WHO fájó üzenete, akkor még nem is sejtettük, mi vár ránk

Napra pontosan egy éve jelezte az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy egy új típusú koronavírus gócszerű megjelenéséről és fertőzési hullámáról tájékoztatta a testületet Kína. Azóta több mint 85 millió azonosított fertőzöttről tudni, a kitörésbe egy Budapestnyi ember halt bele a világon.
Szabó Dániel, 2021. január 4. hétfő, 17:36
Fotó: Getty Images

Magyarországon január 4-ig -  a legfrissebb adatok szerint - majdnem 10 ezer ember halt bele a koronavírusba vagy annak szövődményeibe, az azonosított fertőzöttek száma pedig megközelítette a 330 ezer főt. A járvány miatt a világon már több mint 85 millió embert találtak, aki elkapta a Covid-19 betegséget, a halálos áldozatainak száma meghaladja az 1,84 milliót. Összehasonlításképpen Budapesten hivatalosan 1 millió 752 ezer 300 ember élt 2020 januárjában.

A koronavírusról a világ jelentős pontosan egy évvel ez előtt értesült: a WHO ekkor a Twitteren tette közzé, hogy egy új és addig ismeretlen, akkor még 2019-nCoV nevű vírus okozta gócszerű kitörést észleltek a kínai Vuhan városában. Akkor Kína hivatalosan tájékoztatta a szervezetet a később SARS-CoV-2. névre átkeresztelt súlyos légúti fertőzést is okozó betegségről, de mint kiderült, a hatóságok már jóval korábban, decemberben tudomást szereztek a vírusról.

Mint később kiderült, a 34 éves Li Ven-liang, aki a közép-kínai Vuhani Központi Kórház szemészeti osztályán dolgozott, december 30-án küldött figyelmeztetést kollégáinak a járvány veszélyéről, miután hét olyan fertőzéses esettel találkozott, amelyeket akkori megítélése alapján a szintén a koronavírusok családjába tartozó SARS vírus okozhatott. Az is csak a járvány beismerése után derült ki, hogy Li Ven-liangot a kínai hatóságok felkeresték és figyelmeztették, hogy ne keltsen pánikot. Az orvosnak erre később már lehetősége sem adatott meg: február 6-án - a hivatalos tájékoztatás szerint - belehalt a Covid-19 betegség szövődményeibe. Azóta kutatók azt feltételezik, hogy ekkor már erősen terjedt Vuhanban a fertőzés, már jóval korábban, akár 2019 augusztusában embereket fertőzhetett meg.

Mostanra, 2021. január 4-én már kész vannak az első koronavírus-elleni védőoltások, amelyekről egyelőre nem tudni, hogy mennyi ideig nyújtanak védettséget a fertőzéssel szemben, de a világ már a járvány végét várja, pedig még az sem biztos, hogy rövid idő alatt kellő mennyiségű embert be tudnak oltani.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK