Magyarországon január 4-ig -  a legfrissebb adatok szerint - majdnem 10 ezer ember halt bele a koronavírusba vagy annak szövődményeibe, az azonosított fertőzöttek száma pedig megközelítette a 330 ezer főt. A járvány miatt a világon már több mint 85 millió embert találtak, aki elkapta a Covid-19 betegséget, a halálos áldozatainak száma meghaladja az 1,84 milliót. Összehasonlításképpen Budapesten hivatalosan 1 millió 752 ezer 300 ember élt 2020 januárjában.

A koronavírusról a világ jelentős pontosan egy évvel ez előtt értesült: a WHO ekkor a Twitteren tette közzé, hogy egy új és addig ismeretlen, akkor még 2019-nCoV nevű vírus okozta gócszerű kitörést észleltek a kínai Vuhan városában. Akkor Kína hivatalosan tájékoztatta a szervezetet a később SARS-CoV-2. névre átkeresztelt súlyos légúti fertőzést is okozó betegségről, de mint kiderült, a hatóságok már jóval korábban, decemberben tudomást szereztek a vírusról.

Mint később kiderült, a 34 éves Li Ven-liang, aki a közép-kínai Vuhani Központi Kórház szemészeti osztályán dolgozott, december 30-án küldött figyelmeztetést kollégáinak a járvány veszélyéről, miután hét olyan fertőzéses esettel találkozott, amelyeket akkori megítélése alapján a szintén a koronavírusok családjába tartozó SARS vírus okozhatott. Az is csak a járvány beismerése után derült ki, hogy Li Ven-liangot a kínai hatóságok felkeresték és figyelmeztették, hogy ne keltsen pánikot. Az orvosnak erre később már lehetősége sem adatott meg: február 6-án - a hivatalos tájékoztatás szerint - belehalt a Covid-19 betegség szövődményeibe. Azóta kutatók azt feltételezik, hogy ekkor már erősen terjedt Vuhanban a fertőzés, már jóval korábban, akár 2019 augusztusában embereket fertőzhetett meg.

Mostanra, 2021. január 4-én már kész vannak az első koronavírus-elleni védőoltások, amelyekről egyelőre nem tudni, hogy mennyi ideig nyújtanak védettséget a fertőzéssel szemben, de a világ már a járvány végét várja, pedig még az sem biztos, hogy rövid idő alatt kellő mennyiségű embert be tudnak oltani.