Csaba László az EU költségvetési és pénzügyi bizottsági elnökeinek konferenciáján hangsúlyozta: az EU2020 prioritásait a korábban elfogadott pénzügyi irányelvekben is vissza kell tükröztetni.

Az EU2020 stratégia a jövő programja, amely az állampolgárok prioritásait egyezteti össze az Európai Unió célkitűzéseivel, az üzleti élet, a civil társadalom, és a kormány közötti együttműködésre koncentrálva - emelte ki a professzor.

Az Európai Unió pénzügyi jövőjének tervezésekor figyelembe kell venni az azt meghatározó, de már korábban elfogadott pénzügyi irányelveket, és azt is, hogy a válságnak még nincs vége - tette hozzá.

Európa versenyképességét javítani kell, mert ha nem növeljük a kutatás-fejlesztésre szánt pénzügyi forrásokat, akkor a kontinens lemarad az Egyesült Államokhoz, Indiához és Kínához képest - mondta a professzor.

A válság leküzdésének kulcseleme az európai pénzügyi stabilitási alap (EFSF) létrehozása - emelte ki Csaba László, hozzátéve, hogy ez a fiskális keret talán nem is elegendő a felhalmozódott problémákhoz - például Görögország, Írország - képest.

Az EU2020 keretében nagy kihívás a környezeti szempontok figyelembe vételével megvalósított növekedés elősegítése, a migrációs- és energia problémák megoldása, valamint az oktatás és a kutatás-fejlesztés fellendítése.

A konferencián elhangzottakra reagálva Csaba László kiemelte: csak akkor van értelme az Európai Unió költségvetési kiadásainak korlátozására és átstrukturálására, ha az intézkedések érintik a két legnagyobb kifizetési területnek számító közös agrárpolitikát és a kohéziós alapot is.

Az akadémikus közgazdász szerint nem feltétlenül számszerűsíthető, mennyiségi célokat kell megfogalmazni; ugyanolyan fontosak a minőségi célkitűzések. Példaként említette a felsőoktatási beiratkozási célarányt: ugyanolyan fontos szempont az oktatás minősége - mondta Csaba.

Csaba László szerint vannak olyan területek, amelyekhez nem lehet bürokratikus módon hozzáállni, például az Európai Unió költségvetésének 1 százalékban való szigorú korlátozását. Ha szükséges, lehet ennél kisebb, vagy nagyobb összeget is újraosztani.

Csaba László figyelmeztetett: véleménye szerint az Európai Unió nehezen tud egyszerre megbirkózni a kiadások csökkenésére és az új célok elérésére vonatkozó politikák kialakításával.