Évente több száz milliárd dollárt költöttek el a járvány előtt különböző szervezetek nagy rendezvényekre, konferenciákra, sporteseményekre és koncertekre. Erre az iparágra katasztrofális hatással voltak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások, amelyek lényege, hogy az emberek nem érintkezhetnek egymással tömegben - emlékeztet a CNBC cikke. Még olyan sportszervezetek is padlóra kerültek, mint az amerikai NBA, amelynek jövedelme lényegében nullára csökkent - árulta el nemrégiben Adam Silver a kosárlabda-szövetség megbízottja.

Miközben sok vállalkozás azt tervezi, hogy közönség nélkül szervezi meg meccseit, futamait, és az USA-ban egyes államok megnyitják a nagy kulturális intézményeket csökkentett közönség előtt, a szakértők azzal számolnak, hogy ebben az ágazatban a legjobb esetben 2021-ben térhet vissza az élet a normális kerékvágásba. Peter Beach, a Centero for Health Policy and Outcomes intézet igazgatója úgy véli a nagy rendezvények lesznek azok, amelyek megtartását a legutoljára engedélyezik majd a hatóságok.

Rántott hús helyett kaviár

Legalább három feltételnek kell teljesülnie a nagy tömegek összejövetele előtt: rendelkezésre kell állnia a koronavírus-oltásnak, az egyértelműen megbízható tesztelésnek és a betegség jobb kezelési lehetőségének - véli Dhruv Khullar, a New York-Presbyterian Hospital orvos-professzora. Még az iskolák megnyitása és a nagy esküvők megtartása sem lesz könnyű mostanában. A szakértők többsége 2021 előtt nem várja a vakcina elkészültét. Az embereknek persze elegük van az otthon ülésből és könnyen várhatják, hogy végre újra régi szórakozásaiknak hódolhassanak, ám katasztrofális következményei lehetnek a távolságtartás feladásának - véli a szakértő.

Eközben az ágazat helyzete kétségbeejtő. A szórakoztató és művészeti iparágban az USA-ban 53 százalékkal zuhant az új állásajánlatok száma, amivel 21 ágazat összehasonlításában ez áll az élen - derül ki a CareerBulider weboldal statisztikájából. A rendezvényszervezők alternatív lehetőségeken törik a fejüket. Lehetnének például kisebb létszámúak az esküvők, és a vendégek tömegén megspórolt kiadást el lehet költeni jobb minőségű éltelekre. Lehet például az ifjú pár asztalán kaviár rántott hús helyett, ha nem 150-200 vendéget hívnak meg csak 20-at az esküvőjükre, akiket jó messze ültethetnek le egymástól.