Csak az oltás segíthet az amerikai gazdaságon

Ha elmarad az amerikai gazdaság újraindítása, tartós károk lesznek - jelentette ki Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában. A Fed minneapolisi elnöke szerint a gazdasági növekedés lassabb, fokozatosabb lesz, mint amire a kormányzat számít.
Domokos Erika, 2020. május 10. vasárnap, 23:30
Fotó: Pixabay

A gazdaság újraindításának "megfontoltan kell megtörténnie", viszont mindenképpen meg kell történnie. "Jelentős a kockázata, ha elmarad az újraindítás" - fogalmazott au MTI szerint a miniszter. Leszögezte, hogy az ismét munkába állóknak biztonságos körülmények között kell dolgozniuk, egyes munkahelyeken meg kell tartaniuk a társadalmi elkülönülés eddig bevezetett előírásait.

A jelenleg 14,5 százalékos munkanélküliséget nem tartotta nagyon aggasztónak, "Ez nem nagy arány, hiszen nem azért alakult így, mert a gazdaság rosszul teljesít, hanem mert lezártuk a gazdaságot" - mondta a miniszter, aki szerint 25 százalékosra is hízhat a munkanélküliek tábora.

A Fehér Ház készen áll az újabb gazdaságélénkítő csomag megtárgyalására, de ezzel "néhány hetet" még várna. "Az elnök és én is azt mondjuk, hogy rengeteg pénzt szabadítottunk fel, de ez még nincs mind benne a gazdaságban, várjunk hát még néhány hetet. Egyszerűen arról van szó, hogy mielőtt az adófizetők pénzéből újabb ezermilliárdokat használnák fel, meg kell néznünk, az eddig biztosított összegek jól hasznosulnak-e".

Kevin Hassett, a Fehér Ház egyik gazdasági tanácsadója a CNN hírtelevízióban megerősítette, hogy a kormányzat azzal számol, a munkanélküliek jelenleg több mint 20 milliós tábora tovább szélesedik. Húsz százalékosra jósolta a munkanélküliséget. Ugyanerről beszélt egyébként a CBS televízó vasárnapi heti politikai vitaműsorában is, bár úgy fogalmazott, hogy a 20 százalék "az alsó határ". Hassett szerint a nyár közepén indulhat meg a gazdaság, az erőteljes növekedést az esztendő harmadik és negyedik negyedévére jósolta.

Az Egyesült Államokban a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer minneapolisi elnöke szerint a munkanélküliséget illetően "a legrosszabb még előttünk van". Neel Kashkari az ABC televízióban úgy fogalmazott: "Meglehet, hogy fokozatosan enyhítünk a korlátozásokon, de aztán ismét szigorítanunk kell, mert a vírus tovább terjed. A gazdaság helyzetének megoldásához a vírushelyzetet kell megoldanunk". Kashkari úgy vélekedett, hogy a gazdasági növekedés lassabb, fokozatosabb lesz, mint amire a kormányzat számít. Szerinte ugyanis az "erőteljes gazdasághoz" áttörésre van szükség az oltások, a vírustesztek és a gyógymódok terén.

Ohio állam republikánus kormányzója, Mike DeWine szintén a Fox televízióban fejtette ki álláspontját. Védelmébe vette a gazdaság újraindítását célzó intézkedéseit, de hozzáfűzte, hogy megtették a szükséges óvintézkedéseket is a közegészség biztosításáért. Fontosnak mondta az alapvető óvintézkedések betartását, így például a társadalmi elkülönülést, a szájmaszkok viselését vagy a gyakori kézmosást. "Bármit teszünk is, a gazdaság addig nem indul be, amíg az emberek nem nyerik vissza a bizalmukat. S mi megpróbáljuk visszaadni nekik a bizalmat."

DeWine kormányzó ugyanakkor megjegyezte: nem tartották be a Fehér Ház azon ajánlását, hogy csakis azt követően indítsák újra a gazdaságot, hogy két egymást követő héten keresztül csökken az új megbetegedések száma. "Csak szeretnénk, hogy ez így legyen, de nem tartunk itt" - mondta DeWine. Stagnál viszont a kórházba szállított új betegek száma. "Senki nem becsüli alá a nehézségeket, de mégis meg kellett lépnünk az újraindítást" - mondta a kormányzó az MTI tudósítója szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK