Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó, a jelentős nézetkülönbségek miatt felfüggesztett tárgyalások folytatásáról állapodott meg szombaton Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. Azóta többször megpróbáltak megállapodni a felek, de áthidalhatatlannak látszik az a konfliktus, hogy London Észak-Íroszországot egy állam-az-államban típusú státuszba helyezné, hogy az ír határ nyitva maradhasson.

A szabadkereskedelmi megállapodás elmaradása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmi forgalomban. Ennek kockázataira a brit üzleti szektor folyamatosan figyelmezteti a brit kormányt.

A hétfői tárgyaláson sem jutottak dűlőre. "A két vezető a tervek szerint személyesen vitatja meg a továbbiakat a következő napokban" - ezt írta Twitterén Ursula von der Leyen hétfő este.

 

 

A Bizottság brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier és brit kollégája Lord Frost közti kereskedelmi egyeztetések elakadtak, mi több, uniós források szerint egyes kérdésekben még nőtt is a szakadék - írja az Euronews.