Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A British Future nevű, integrációs és migrációs kutatásokra szakosodott intézet megbízásából az ICM közvélemény-kutató által elvégzett, vasárnap ismertetett felmérés szerint a brit választók 84 százaléka támogatja, hogy az Európai Unió más országaiból érkezett letelepülők és munkavállalók továbbra is Nagy-Britanniában élhessenek.

A kormányzó Konzervatív Párt szavazóinak táborában még az országos átlagnál is valamivel magasabb, 85 százalék azoknak az aránya, akik így nyilatkoztak, és azoknak a 77 százaléka is támogatja a külföldi EU-polgárok maradásának lehetővé tételét, akik a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a kilépésre voksoltak.

Mindössze 16 százalék

A brit EU-tagság feladásáért kampányoló legnagyobb brit politikai párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) támogatói közül 78 százalék ért egyet azzal, hogy a brit EU-tagság megszűnése után is maradhassanak a tartósan Nagy-Britanniába települt uniós állampolgárok.
A felmérés szerint országosan a brit választóknak mindössze 16 százaléka szeretné, ha a külföldi EU-állampolgároknak távozniuk kellene.

A bennmaradást és a kilépést támogató politikusok közül többen, valamint üzleti vezetők és a tudományos élet képviselői a The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapban megjelent közös levelükben külön is felszólították a brit kormányt arra, hogy egyértelmű nyilatkozatban biztosítsa az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárokat: továbbra is szívesen látja őket, és bármiféle változás csak a kilépés után érkezőkre vonatkozna.

A felhíváshoz még a Migration Watch nevű kutatóintézet is csatlakozott, amely pedig hosszú évek óta a bevándorlás radikális csökkentése mellett érvel.

Nem volt megnyugtató Cameron nyilatkozata

A közös levél szerint a népszavazás komoly aggályokat ébresztett az Egyesült Királyságban élő 3 millió külföldi EU-állampolgárban, de az uniós társállamokba áttelepült, 1,2 millió fős brit közösségben is, és számukra "nem volt igazán megnyugtató" David Cameron miniszterelnök azon minapi nyilatkozata sem, hogy a külföldi EU-állampolgárok életkörülményeiben nem lesznek "azonnali" változások.

A felhívás szerint sok, külföldi EU-munkavállalókat foglalkoztató brit üzleti vállalkozás és közszolgáltatási intézmény számára életbevágóan fontos ez a kérdés, mivel nem akarják, hogy alkalmazotti gárdájuk helyzetében visszamenőleges hatályú intézkedések okozzanak bizonytalanságot, olyan időszakban, amelyben egyébként is bizonytalanok a brit gazdaság kilátásai.