A pénteken a választást eldöntő csatatér államokban nyilvánosságra hozott 19 közvélemény-kutatásból 16 esetben Barack Obama vezetett, kétszer döntetlen volt az állás, a republikánus kihívó, Mitt Romney pedig csak egy esetben (az egyik cég floridai adatait tekintve) állt az élen − próbálta alátámasztani a New York Times választási szakértője, Nate Silver, hogy miért tartja a hivatalban lévő elnök győzelmének valószínűségét 85 százalékra. A csatatér államok közül Obamának elég néhányat vinnie, Mitt Romneynak viszont gyakorlatilag az összeset be kellene söpörnie ahhoz, hogy megszerezze a győzelemhez szükséges 270 elektort.

Az elnök legvalószínűbb útja a győzelemhez, ha megtartja a viszonylag stabilan demokrata középnyugati államokat (Wisconsint és Iowát), és megnyeri Ohiót, ahol még mindig nagy az előnye. Ohio ugyan valamivel kevesebb elektort ad, mint négy éve, de a jelek szerint már sokadszor itt dőlhet el a háború; az államban főként a GM és a Chrysler megmentéséről vagy csődbe viteléről vitatkozva folytatják a kampányt a jelöltek házról házra, a közvélemény-kutatások átlaga szerint Obama őrzi 3 százalékos fölényét. Ha utóbbit megnyeri, el is veszítheti Floridát, Virginiát, Nevadát és Coloradót, pedig ezekben az államokban is nagyon szoros állást mutatnak a közvélemény-kutatások.

Silver − aki már a 2008-as választások idején is nagy pontossággal jelezte előre az eredményeket − úgy véli, csak akkor lehetséges Romney győzelme, ha az összes közvélemény-kutató strukturálisan Obama javára téved. A népszerűségi adatokon túl azonban a kampány eseményei sem szólnak a republikánus kihívó mellett. Az északkeleti partvidéket sújtó Sandy hurrikán ismét lehetőséget adott Obamának arra, hogy főparancsnokként pózoljon, és az utolsó makrogazdasági adatok sem ártottak a demokraták ügyének. A voksok jelentős részét ráadásul már le is adták, hiszen a legtöbb állam lehetővé teszi az előzetes szavazást. A versenyhangulat fenntartásában érdekelt amerikai média továbbra is kitart amellett, hogy fej fej mellett vannak az elnökjelöltek, de valószínűbb, hogy holnap éjjel nagyobb izgalmat okoznak majd a szenátusi vagy a képviselőházi választások.