Az európai titkosszolgálatok ugyanúgy kémkednek az USA-ban, mint az amerikaiak Európában, a vezetők lehallgatása pedig elemi kötelessége minden ilyen szervezetnek - mondták az Egyesült Államok hírszerzésének vezetői tegnapi kongresszusi meghallgatásukon. A főnököket azt követően rendelték maguk elé a képviselők, hogy Németországban, Franciaországban és Spanyolországban tömeges lehallgatással vádolják az USA nemzetbiztonsági hivatalát (NSA).

Keith Alexander, az NSA vezetője kijelentette, hogy a média rosszul értelmezte azt az információt, amelyet Edward Snowden volt CIA-alkalmazott csempészett ki egykori munkahelyéről. Téves az az állítás, hogy az NSA több tízmillió telefonhívásról gyűjtött információt az említett három európai országban - mondta a képviselőház hírszerzési bizottságának tagjai előtt.

Nem az amerikai hatóság volt az, amely adatokat gereblyézett össze arról, ki, mikor, kit hívott - célzott arra, hogy minden ország titkosszolgálata kutakodik saját állampolgárai dolgai után. A média egy adatmenedzsmentre használható webes eszköz találataiban találja meg a megdönthetetlen bizonyítékot, ám sem az újságírók, sem az az illető, aki ellopta az ezzel kapcsolatos információkat nem érti mivel áll szemben - magyarázta az NSA feje.

Ez természetes

Dianne Feinstein, a kongresszusi bizottság feje egyértelművé tette, hogy azt állítják: a francia és a német hatóságok végezték a kutatásokat, ám hozzátette, hogy ennek semmi köze nem volt magukhoz az érintett állampolgárokhoz. Csupán annak a megállapodásnak megfelelően jártak el, amelynek alapján a NATO-szövetségesek megosztják egymással a külföldön tevékenykedő egységeikkel, katonáikkal kapcsolatos információkat.

Ami a vezetőkkel kapcsolatos kémkedés illeti - a Guardian értesülése szerint a világ 35 vezető politikusa körül szaglászott az NSA -, ezt James Clapper, Barack Obama elnök hírszerzési tanácsadója evidensnek minősítette. Mint mondta, amikor 1963-ban megkezdte tanulmányait a kémfőiskolában, akkor az első dolog, amit megtanítottak nekik, az volt, hogy a hírszerzők egyik legfőbb feladata a vezetők szándékainak kifürkészése. Függetlenül attól milyen szintű döntéshozóról van szó.

Eközben a német és a spanyol ügyészség vizsgálatot indított a lehallgatási ügyekben. Az előbbi Angela Merkel kancellár telefonjának monitorozása, az utóbbi az állítólagos tömeges fürkészés körül kutakodik.