Csak politikai unióval lehet megmenteni az eurót - Alan Greenspan a Welt am Sonntag című német lapnak adott interjúban beszélt erről. A 87 esztendős szakember kifejtette: nem hisz abban, hogy tartósan működőképes lehet egy közös gazdasági és valutaövezet úgy, hogy közben a 17 tagállamban 17 eltérő szociális rendszer áll fenn. "Az eurózónának teljes politikai unióra van szüksége, akár minden tagállam részvételével, akár mag-Európaként. Ez az egyedüli út, ha nem akarják, hogy szétessen az euróövezet" - mondta Alan Greenspan.

A volt Fed-elnök ugyanakkor hozzátette: kételkedik abban, hogy Európában létrejön a politikai unió.

Greenspan az interjúban kifejtette: a német központi bank az euróövezet legnagyobb hitelezője, a többi, eurót használó ország jegybankja összesen 570 milliárd euróval tartozik a Bundesbanknak. "Elvárják, hogy Németország állja a cechet. Ebből is látszik, hogy nem működik különösebben jól (az euróövezet), nincs egyensúly" - mondta.

A Fed volt elnöke ugyanakkor pozitívumként értékelte, hogy a bankunió létrehozásával német javaslatra kiveszik a tagállami hatáskörből, és európai szintre emelik a pénzügyi szabályozást és felügyeletet. Szavai szerint a bankunió az első lépés egy esetleges majdani politikai unió felé.